Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Valikko

Kaupallisen ilmakuljetuksen turvallisuustilanne

Tilannekatsauksessa tarkastellaan kaupallisen lentokuljetuksen turvallisuutta onnettomuuksien, niissä kuolleiden lukumäärän ja vakavien vaaratilanteiden näkökulmasta. Tietoja päivitetään neljä kertaa vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Yleiskatsaus Q3/2023

Vuoden kolmannella neljänneksellä ei suomalaisessa kaupallisessa ilmakuljetuksessa tapahtunut onnettomuuksia. Vakavia vaaratilanteita tapahtui 4, eli enemmän kuin vuosien 2013-2022 vastaavalla jaksolla. 

Yhdessä vakavassa vaaratilanteessa matkustaja oli kävellä lentokoneen pyörivään potkuriin, toisessa lentokone joutui palaamaan lintutörmäyksen jälkeen takaisin lähtöpaikalle ja lopuissa kahdessa oli kyse dronen aiheuttamasta läheltä piti-tilanteesta. 

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA julkaisi elokuussa katsauksen vuoden 2022 turvallisuustilanteeseen Euroopassa. Voit tutustua katsaukseen täällä (Ulkoinen linkki)

Kaupallisen ilmakuljetuksen (ml. suomalainen ja ulkomainen) operaatiomäärä suomalaisilla lentoasemilla oli kolmannella neljänneksellä ja koko vuonna Q1-Q3-jaksolla likimain samaa luokkaa kuin v. 2022 vastaavaan aikaan. Lukemat olivat n. 70% vuoden 2019 lukemista. 

Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna kolmannella neljänneksellä kaupallisessa ilmakuljetuksessa (ilma-aluksilla, joilla saa kuljettaa 14 matkustajaa tai enemmän) tapahtui 1 kuolemaan johtanut onnettomuus, jossa menehtyi 14 henkeä. Tapahtumapaikkana oli Barcelosin lentoasema Brasiliassa. Koko vuonna kuolemaan johtaneita onnettomuuksia on tapahtunut toistaiseksi 4, ja näissä on kuollut 93 henkeä. Lukemat olivat selvästi alle 5 vuoden keskiarvon (243,2). 
Vuoden toistaiseksi vakavin onnettomuus tapahtui tammikuussa, kun Yeti Airilinesin ATR 72-tyyppisen ilma-aluksen hallinta menetettiin lähestymisen aikana Nepalissa ja se törmäsi maahan, 72 henkilöä kuoli.   
Lähde: Aviation Safety Network (Ulkoinen linkki)

Onnettomuudet Q3/2023

Kolmannella neljänneksellä ei tapahtunut onnettomuuksia. Myöskään koko vuonna Q1-Q3-jaksolla ei suomalaisessa toiminnassa ole tapahtunut onnettomuuksia.

Onnettomuudet suomalaisessa kaupallisessa ilmakuljetuksessa ovat yleisesti ottaen erittäin harvinaisia. Vuonna 2020 tapahtui onnettomuus, kun matkustamohenkilökunnan jäsen putosi ilma-aluksen avoimesta ovesta ja loukkaantui. Tästä OTKES teki tutkinnan L2020-01. (Ulkoinen linkki)
Tätä ennen aikataulunmukaisessa suomalaisessa reittiliikenteessä tapahtui onnettomuus vuonna 2005, ja muussa kaupallisessa ilmakuljetuksessa (yleisölennätys) lokakuussa 2016.

Voit tutustua onnettomuustilastoihin vuodesta 2005 alkaen interaktiivisella, päivittyvällä raportilla täällä  (Ulkoinen linkki)

Listaus onnettomuuksista 2023 (ml. ulkomaiset Suomessa)

Ei onnettomuuksia

Vakavat vaaratilanteet Q3/2023

Kolmannella neljänneksellä tapahtui 4 vakavaa vaaratilannetta. Määrä oli selvästi vuosien 2013-2022 keskiarvon (1,5) yläpuolella. 

Kahdessa vakavassa vaaratilanteessa oli kyse dronen aiheuttamasta läheltä piti-tilanteesta. Molemmat tilanteet tapahtuivat ulkomailla. 

Muut vakavat vaaratilanteet tapahtuivat Helsinki-Vantaalla elokuussa. Toisessa liikennelentokone osui lintuihin lentoonlähdössä ja joutui palaamaan takaisin lentoasemalle. Toisessa tapauksessa lapsimatkustaja oli nousemassa koneeseen mutta lähti juoksemaan pudonneen hattunsa perään ja lähes osui viereiselle seisontapaikalle juuri saapuneen koneen pyörivään potkuriin. Maahuolintayhtiön työntekijä havaitsi vaaratilanteen ja sai estettyä vakavammat seuraukset. 

Koko vuonna Q1-Q3-jaksolla tapahtui 7 vakavaa vaaratilannetta. Määrä oli vuosien 2013-2022 keskiarvon (5) yläpuolella. Kolmannen neljänneksen normaalia suurempi tapahtumien määrä nosti myös koko vuoden lukemat yli keskiarvon. 

Voit tutustua vakaviin vaaratilanteisiin vuodesta 2005 alkaen interaktiivisella, päivittyvällä raportilla täällä  (Ulkoinen linkki)

Listaus vakavista vaaratilanteista 2023

  1. Helmikuu 2023: Lääkärihelikopteri joutui tekemään väistöliikkeen maston väistämiseksi.
  2. Helmikuu 2023: Lääkärihelikopteri lähti liukumaan laskupaikkana olleella tiellä ja lavat osuivat puiden oksistoon.
  3. Huhtikuu 2023: Läheltä piti-tilanne liikennelentokoneen ja ulkomaisen dronen välillä.
  4. Heinäkuu 2023: Läheltä piti-tilanne liikennelentokoneen ja dronen välillä ulkomailla.
  5. Elokuu 2023: Matkustajien ollessa kävelemässä seisontapaikalla olleeseen liikennelentokoneeseen, tuuli tempaisi lapsimatkustajan hatun päästä ja heitti sen lähelle viereiselle seisontapaikalle rullaavaa konetta. Lapsi lähti juoksemaan lakin perään huomaamatta tai ymmärtämättä rullaavan koneen pyörivien potkurien aiheuttamaa vaaraa. Maahuolintayhtiön työntekijä havaitsi vaaratilanteen ja sai lapsen kiinni ennen vakavampia seurauksia. 
  6. Elokuu 2023: Useita lintuja osui liikennelentokoneeseen ja sen moottoreihin lentoonlähdössä. Lentäjät vähensivät toisen moottorin tehoja ja suorittivat onnistuneen laskeutumisen takaisin lentoasemalle.
  7. Syyskuu 2023: Läheltä piti-tilanne liikennelentokoneen ja dronen välillä ulkomailla.