Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Valikko

Mittarilla seurataan joukkoliikenteen suoran rahoituksen kehitystä matkustajaa kohden. Näitä Liikenne 12 -seurantaan kuuluvia tietoja päivitetään lähtökohtaisesti kerran vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

ARVIO VIIMEISIMMÄSTÄ KEHITYKSESTÄ

Kehitys Liikenne 12 -suunnitelman tavoitteiden toteutumista hidastavaa

Joukkoliikenteen suora rahoitus matkustajaa kohden kasvoi edelleen merkittävästi vuonna 2021 valtion ja kuntien tukiessa joukkoliikennetoimijoita koronapandemian aiheuttamien lipputulomenetysten johdosta.

Joukkoliikenteen suora rahoitus matkustajaa kohden oli pysynyt melko tasaisena vuodesta 2015 lähtien ennen koronapandemian aiheuttamaa mullistusta joukkoliikenteen toimintaympäristössä. Vuonna 2021 joukkoliikenteen suora rahoitus matkustajaa kohden oli 1,75 euroa, mikä on yli euron enemmän kuin vuonna 2019. Ilman valtion koronatukiakin suora rahoitus per matkustaja on 1,47 euroa johtuen kuntien ja valtion joukkoliikenteen ostoliikenteeseen laitetuista panostuksista.

Koronapandemian aiheuttamien lipputulomenetysten johdosta joukkoliikenteen suoraa rahoitusta on lisätty sekä kuntien että valtion toimista merkittävästi. Samanaikaisesti joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat romahtaneet. Yhdistelmä on johtanut joukkoliikenteen kustannustehokkuuden heikkenemiseen.

Lisätietoja joukkoliikenteen rahoituksesta löydät täältä