Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Valikko

Ajokortin ikäpoikkeuslupiin liittyvät tilastot

Tilastossa tarkastellaan ajokortin haettuja ja myönnettyjä ikäpoikkeuslupia. Tietoja päivitetään kerran kuukaudessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Ikäpoikkeuslupa

Henkilöauton kuljettamiseen oikeuttavan B-luokan ajokortin voi saada ikäpoikkeusluvalla jo 17-vuotiaana. Poikkeusluvan myöntäminen perustuu aina erityiseen syyhyn, joka pitää osoittaa esimerkiksi oppilaitoksen tai työnantajan todistuksella. Lupaa haetaan yhdessä huoltajan kanssa. 1.7.2018-31.1.2024 on annettu yhteensä 3610 kielteistä päätöstä (3,75 % käsitellyistä hakemuksista).

Hakemusten käsittelytilanne (Ulkoinen linkki)

17-vuotiaille henkilöauton ajokortin saamista varten myönnettävät ikäpoikkeusluvat lähtivät kasvuun syksyllä 2018, kun poikkeusluvan myöntämiseen ei enää ajokorttilain uudistuksen jälkeen edellytetty erityisen painavia syitä, vaan ainoastaan erityisiä pääosin kulkuyhteyksiin liittyviä syitä. Kun vaatimus erityisen painavista syistä myöntämisen edellytyksenä poistettiin ja tämän pohjalta määriteltiin myöntämisen perusteet väljemmiksi, voitiin huomioida ikäpoikkeuslupaa hakevan ja ajokorttia suorittavan nuoren omat kulkutarpeet paremmin. Tavoitteena oli parantaa nuorten liikkumista sekä edistää ammatinvalintaa ja työllistymistä pitkien välimatkojen ja monesti puutteellisten yhteyksien Suomessa.

Ikäpoikkeusluvan saamisen jälkeen on suoritettava kuljettajantutkinto eli päästävä läpi teoria- ja ajokokeesta ennen kuin voi saada ajokortin. Pakollisen kuljettajaopetuksen suorittamisen voi aloittaa jo 16-vuotiaana. Pelkällä ikäpoikkeusluvalla ei siis voi ajaa, eikä saada suoraan henkilöauton ajokorttia, vaan kuljettajia koskevat samat koulutus- ja osaamisvaatimukset ja niiden osoittaminen ikäpoikkeusluvasta huolimatta.

Sähköinen asiointi

Ilmainen