Förstasidan: Tieto Traficom
Förstasidan: Tieto Traficom
Meny

I lägesbilden granskas finska fartygs säkerhet och utvecklingen av den. Uppgifterna uppdateras en gång om året. För produktionen av informationen ansvarar Transport- och kommunikationsverket Traficom.

Finlands egentliga handelsflotta  minskade under 2024

Finlands registrerade handelsflotta omfattade i slutet av 2024 totalt 1 095 fartyg. Dessa indelas i egentlig handelsflotta (maskinfartyg med en längd på minst 15 m), småfartyg (maskinfartyg med en längd på mindre än 15 m) samt pråmar och övriga fartyg utan framdrivningsmaskineri. Till den egentliga handelsflottan hörde 624 fartyg och till småfartygen 202 fartyg. Det fanns sammanlagt 296 pråmar och övriga fartyg utan framdrivningsmaskineri.

Olyckor som drabbat finländska fartyg

Under 2024 fick Traficom kännedom om 30 (2023, 33 st.) olyckor som drabbat finländska fartyg, varav 26 inträffade i Finlands vattenområden och 4 olyckor inträffade när fartyget var utomlands. Spridningsintervallet för olyckor som inträffat utomlands har varit 3 till 7 olyckor under de senaste fem åren.

 

Tillbud som inträffat för finländska fartyg

Under 2024 råkade finländska fartyg ut för 13 tillbud, varav 10 inträffade i Finlands vattenområden och tre tillbud när fartyget var utomlands. Motsvarande siffror 2023 var 9 tillbud för finländska fartyg, varav 7 inträffade i Finlands vattenområden och 2 när fartyget var utomlands.

Om man granskar en tidsserie på fem år råkar finländska fartyg ut för cirka 9 till 27 tillbud per år. Den årliga variationen i antalet tillbud har hittills varit ganska liten, men antalet i sig berättar inte om utvecklingen av säkerhetsläget eftersom variationen är slumpmässig. Tidsserien är fortfarande förhållandevis kort och det är fortfarande svårt att göra sammanfattningar utgående från den.

Olyckor efter fartygsklass

Passagerarfartyg stod för den största andelen av olyckorna som drabbade finländska fartyg 2024. De råkade ut för 11 olyckor det senaste året, vilket var 36,7 procent av olyckorna. Fartygsklassen ro-ro- passagerarfartyg och annat fartyg råkade för båda ut för fyra olyckor, vilket var 13,3 procent av olyckorna. 

Tillbud efter fartygsklass

Under 2024 råkade av finländska fartyg råkade ro-ro-passagerarfartyg  ut för flest tillbud fem (5 st.), vilket var 38,5 procent av fallen. Bogserarer, annat fartyg och tankfartyg  inträffade totalt för 6 farliga situationer, vilket motsvarade 46,2 % av fallen.

Olyckor efter olycksklass 

På samma sätt som föregående år var 60 procent (18 st.) av de olyckor som drabbade finländska fartyg granskat efter olycksklass grundstötningar eller bottenkänningar. Den näst vanligaste olyckstypen för finländska fartyg var kollision/beröring, 20 procent. Det inträffade 6 sådana olyckor.

Tillbud, den mest sannolika följden

Vid ett tillbud överväger man den sannolika följden av situationen, det vill säga vad situationen skulle ha lett till om man inte ingripit i den. Under 2024 råkade av finländska fartyg råkade grundstötning/bottenkänning och förlust av kontroll var de vanligaste typerna av tillbud.  Totalt inträffade 8 sådana, vilket var 61,5 procent av tillbuden som finländska fartyg råkade ut för.

Hamnstatskontroller som utfördes av finländska fartyg 2024

Under år 2024 utfördes 119 hamnstatskontroller av finländska fartyg i Paris MoU:s medlemsstater. Vid dem kontrollerades 97 olika fartyg. Till de finländska fartygen gavs 321 anmärkningar, vilka gavs vid 68 kontroller. Under år 2024 stoppades en finskt fartyg i Paris MoU-området. Vid hamnstatskontroller har mellan ett och åtta finländska fartyg per år stoppats de senaste åren.

Jämfört med tidigare år har antalet kontroller och anmärkningar i genomsnitt förblivit på samma nivå.

Besiktningar av de finländska fartygen

Syftet med fartygsbesiktningen är att försäkra sig om att fartygets struktur, maskineri och utrustning överensstämmer med de bestämmelser och föreskrifter som gäller fartygets säkerhet. Besiktningen säkerställer också att fartyget följer de bestämmelser och föreskrifter som utfärdats för att förebygga miljöföroreningar orsakade av fartyg. Dessutom säkerställer besiktningen att fartyget har det sjöarbetscertifikat som avses i sjöarbetskonventionen.

Vid eller på grundval av besiktningen ska man även: fastställa fartygets trafikområde; säkerställa att fartyget är korrekt bemannat och besättningens kvalifikationer; fastställa det maximala antalet passagerare som tillåts för ett passagerarfartyg, vilket inte får vara större än vad redaren eller fartygets befälhavaren begär; kontrollera att fartyget har giltiga certifikat och säkerhetsdokument samt andra erforderliga certifikat, dokument och författningar; avgöra om fartyget får användas i vintertrafik; kontrollera att bestämda däcks- och lastmärken har placerats på fartyget; samt se till att fartyget i övrigt är sjödugligt i alla avseenden.