Tilannekuvassa tarkastellaan nopeiden, vähintään 100 Mbit/s latausnopeuden mahdollistavien viestintäverkkojen kattavuutta erityisesti tie- ja rataverkolla. Lisäksi tilannekuva sisältää muita täydentäviä tietoja nopeista viestintäverkoista ja niihin liittyvistä muutoksista. Tilannekuvaa päivitetään lähtökohtaisesti kerran vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Tiedot ovat osa liikenneverkon saavutettavuuden tilannekuvaa.
Yhteenveto
- Nopeiden 4G- ja 5G-verkkojen kattavuus Suomessa on laajentunut, ja ne kattavat suuren osan valtakunnallisesta tie- ja rataverkosta. Nopeimpien yhteyksien kattavuus on kuitenkin vielä rajatumpaa, ja se vaihtelee eri alueilla.
- Vaikka peruskattavuus on laaja, 4G- ja 5G-verkkojen kapasiteetti ei aina riitä täyttämään suuria hetkellisiä tarpeita, kuten kapasiteettitarvetta täydelle matkustajajunalle. Näihin haasteisiin pyritään löytämään ratkaisuja eri toimijoiden yhteistyönä.
- Viestintäverkot ovat keskeisiä liikenteen digitalisaation ja automatisoinnin kannalta. Erityisesti 5G-verkkojen rakentamisen odotetaan parantavan yhteyksien laatua ja mahdollistavan uusia älyliikenteen sovelluksia.
Avainlukuja
- Nopeiden 4G-verkkojen kattavuus: 65 % valtatie- ja kantatieverkosta sekä 66 % rataverkosta (2023)
- Nopeiden 5G-verkkojen kattavuus: 44 % valtatie- ja kantatieverkosta sekä 51 % rataverkosta (2023)
- Kotitalouksista 78 %:lla saatavilla nopea kiinteä yhteys (2023)
5G-verkkojen kattavuus kasvaa nopeasti
Nopeiden matkaviestinverkkojen kattavuus on laajentunut viime vuosien aikana. 5G-verkkojen rakentaminen on keskittynyt erityisesti kaupunki- ja taajama-alueille, ja ne ovat laajentuneet suhteellisen nopeasti. Matalampien 5G-taajuuksien käyttöönotto on vasta alkamassa. Näillä tulee oletettavasti olemaan vaikutusta 5G-verkkojen kattavuuteen lähivuosina myös haja-asutusalueilla.
Liikenteen tiedonsiirtoratkaisut nyt ja tulevaisuudessa
Liikenne hyödyntää nyt ja tulevaisuudessa monia eri radiojärjestelmiä. Merenkulun ja ilmailun turvallisuusradioviestinnän järjestelmät ovat maailmanlaajuisesti sovittuja puheeseen ja tiedonsiirtoon sekä paikannukseen liittyviä radiojärjestelmiä, jotka hyödyntävät sekä maanpäällisiä verkkoja että satelliittiteknologiaa. Merenkulun ja ilmailun radiojärjestelmiä täydentävät tulevaisuudessa nopeasti kehittyvät, matkaviestinverkkoja ja satelliittiteknologiaa hyödyntävät palvelut.
Nykyisiä 4G- ja 5G-verkkoja ei ole rakennettu ja optimoitu kattamaan vesialueita tai käytettäväksi ilmasta käsin. Tästä huolimatta matkaviestinverkot ovat paikoin hyvin saatavilla sisävesillä, rannikolla ja saaristossa sekä matalassa ilmatilassa. Suuremmille aluksille on rakennettu omia yhteyksiä, jotka perustuvat aluksessa sijaitseviin WLAN-tukiasemiin, matkaviestinverkon toistimiin tai tukiasemiin. Erityisesti miehittämättömän ilmailun näköyhteyden ulkopuolelle tapahtuvat lennot tarvitsevat tulevaisuudessa tuekseen tarkoituksenmukaiset 4G/5G-matkaviestinverkkoon pohjautuvat yhteydet.
Suomessa rautateiden puheviestintäyhteyksiin käytetään nykyään TETRA-teknologiaan perustuvaa viranomaisverkko VIRVEä. Tulevaisuuden rautateiden viestintäjärjestelmä tulee perustumaan 5G-teknologiaan, ja sen kehittämistä varten on perustettu Digirata-hanke.
Matkaviestinyhteyksien kehittyminen on tärkeää paitsi tie- ja raideliikenteen digitalisaatiolle ja automatisaatiolle, myös miehittämättömälle ilmailulle sekä rannikko-, saaristo- ja sisävesiliikenteelle. Erilaiset tulevaisuuden liikenteen sovellukset tarvitsevat erilaisia viestintäpalveluita. Joihinkin käyttötarpeisiin yhteyden mahdollisimman suuri nopeus ei ole tärkein kriteeri, vaan palvelun saatavuus kattavasti koko maassa ja myös ilmassa. Toisille sovelluksille tasalaatuisuus ja erittäin pieni viive voivat olla kriittisiä ominaisuuksia. Vastaavasti sellaisille sovelluksille, jotka lähettävät paljon reaaliaikaista videokuvaa väylältä tai ajoneuvoista verkkoon, tiedonsiirtoverkkojen lähetysnopeudet muodostuvat haasteeksi. Tämä johtuu siitä, että matkaviestinverkoissa on varattu yleensä selvästi vähemmän kapasiteettia lähtevään kuin käyttäjälle päin suuntautuvaan tiedonsiirtoon.
5G-verkot tulevat kehittymään nopeuden ja kattavuuden lisäksi myös teknisiltä ominaisuuksiltaan. Odotettavissa on, että joillekin liikenteen sovelluskohteille halutaan tulevaisuudessa varmistaa tietty kapasiteetti ja palvelunlaatu, joka ei ole riippuvainen muista verkon käyttäjistä. 5G-teknologia tarjoaa kehittyessään operaattoreille työkalut toteuttaa tällaisia räätälöityjä verkkopalveluita liikenteen tarpeisiin.
Nopeat viestintäverkot tilannekuvassa
Nopeilla viestintäverkoilla tarkoitetaan tässä tilannekuvassa viestintäverkkoja, jotka pystyvät tarjoamaan vähintään 100 Mbit/s latausnopeuden verkosta käyttäjälle päin. Valta- ja kantateitä sekä rataverkkoa koskevissa osuuksissa on lisäksi käsitelty tätä nopeamman eli 300 Mbit/s matkaviestinverkon kattavuutta. Toteutuessaan nämä nopeudet riittävät kaikkiin tyypillisimpiin nykyisiin käyttötapauksiin.
Matkaviestinverkoissa toteutuvaan yhteysnopeuteen vaikuttavat mahdollisten maastoesteiden lisäksi esimerkiksi yhtäaikaisten käyttäjien määrä ja käyttäjän etäisyys tukiasemasta. Tilannekuvan yhteydessä esitettävät verkkojen kattavuustiedot perustuvat kyseisen nopeuden mahdollistavien verkkojen kattavuuteen ideaalitilanteessa ainakin yhdelle käyttäjälle. Todellisissa käyttötilanteissa saavutettavat nopeudet ovat edellä mainituista syistä usein tässä kuvattua matalampia.
Matkaviestinverkkojen tukiasemat yhdistetään runkoverkkoon yleensä valokuituyhteyksillä. Nopeiden matkaviestinverkkojen laajentuminen kuvaa siis osittain myös kiinteiden valokuituverkkojen rakentumista lähelle liikenneväyliä. Valokuituverkkojen toteutustavasta riippuu, voidaanko niitä tulevaisuudessa hyödyntää myös esimerkiksi älyliikennettä palvelevan erillisen väyläinfrastruktuurin tarpeisiin. Yksinomaan runkoyhteyskäyttöön rakennettuihin valokuituyhteyksiin on käytännössä teknisesti vaikeaa liittyä myöhemmin, mikäli tähän ei ole varauduttu jo verkkoja rakennettaessa.
Nopeiden matkaviestinverkkojen kattavuus tie- ja rataverkolla
Suomessa viestintäverkot rakennetaan pääsääntöisesti markkinaehtoisesti yksityisellä rahoituksella. Investoinnit keskittyvät siten kaupallisin perustein ensisijaisesti alueille, joilla potentiaalinen käyttäjämäärä on suuri. Esimerkiksi suuren kapasiteetin 3,5 GHz:n taajuusalueella toimivia 5G-verkkoja on rakennettu alkuvaiheessa ensisijaisesti kaupunkeihin ja liikkumisen solmukohtiin. Tämän taajuusalueen verkkotoimiluvissa ei ole erillisiä velvoitteita verkon kattavuudelle. Sen sijaan matalampaa 700 MHz:n taajuusaluetta koskevissa toimiluvissa on velvoite rakentaa verkon peitto siten, että ne kattavat kaikki valtatiet, kantatiet, seututiet ja yhdystiet sekä valtion rataverkon. Lisäksi peittovelvoite kattaa 99 % väestöstä. Peittovelvoitteen toteuttamiseen voidaan käyttää myös muita operaattorin käytössä olevia taajuusalueita. Tätä matalampaa taajuusaluetta käyttäen pystytään rakentamaan taloudellisemmin maantieteellisesti laajempaa kattavuutta, mutta käytettävissä on korkeampia taajuusalueita kapeampi taajuuskaista ja täten vähemmän kapasiteettia.
Jos tie- tai rataverkkoa halutaan kattaa laajasti suuren kapasiteetin 5G-verkoilla, voi se edellyttää paitsi valokuituverkkojen laajentamista myös uudenlaisten yhteistyö- ja liiketoimintamallien kehittämistä. Myös yhteisrakentamista kaikkien eri yhdyskuntatekniikan verkkojen kanssa on tärkeää hyödyntää mahdollisimman laajasti. Valokuituverkkojen lisärakentaminen tarkoittaa maakaapelien asentamista, joka on merkittävä investointikustannus. Viestintäverkkojen tuleviin tarpeisiin olisi mahdollisuuksien mukaan järkevää varautua tieinfrastruktuurin rakentamisen yhteydessä rakentamalla valmiiksi esimerkiksi kaapelikanavia, suojaputkia ja kaapelikaivoja. Näitä hyödyntämällä viestintäverkkojen lisärakentaminen on kustannustehokkaampaa ja mahdollista ilman, että tiealueita kaivetaan uudelleen auki.
Matkaviestinverkkojen ns. peruspeitto kattaa toimilupavelvoitteen mukaisesti käytännössä lähes koko tie- ja rataverkon. Peruspeitto ei kuitenkaan takaa mitään tiettyä nopeutta verkon käyttäjälle. Kun tarkastellaan tämän tilannekuvan mukaisia nopeita matkaviestinverkkoja, kattoivat nopeat 4G-matkaviestinverkot vuoden 2023 lopussa noin 65 % valta- ja kantatieverkosta. Kattavuus oli vuodessa parantunut viidellä prosenttiyksiköllä. Vastaavasti nopeat 5G-verkot kattoivat noin 44 % valta- ja kantateistä. Tätä nopeammat eli 300 Mbit/s:n latausnopeuden mahdollistavat 4G ja 5G-verkot kattoivat valta- ja kantateistä yhteensä noin 34 %. Rataverkon osalta nopeiden 4G-matkaviestinverkkojen kattavuus oli vuoden 2023 lopussa noin 66 %. Nopeat 5G-verkot kattoivat noin 51 % rataverkosta. Vuodessa kattavuus oli parantunut 7 prosenttiyksikköä. Tätä nopeammat eli 300 Mbit/s:n yhteydet mahdollistavat 4G- ja 5G-verkot kattoivat rataverkosta yhteensä noin 39 % (kuva 1).
Matkustajien yhteyksien parantamiseksi on moniin juniin asennettu WLAN-tukiasemia ja matkaviestinverkon toistimia. Näihin junan omiin järjestelmiin yhteydet tulevat kuitenkin junan ulkopuolella sijaitsevista matkaviestinverkoista. Matkaviestinverkkojen peruskattavuus rataverkolla on hyvä, ja nopeat matkaviestinverkotkin kattavat edellä kuvatusti rataverkosta yli puolet. Haasteena on kuitenkin nykyisten 4G- ja 5G-verkkojen kapasiteetin riittämättömyys junaratojen varrella, sillä hetkellinen kapasiteettitarve täydelle matkustajajunalle saattaa olla erittäin suuri. Kuten edellä on todettu, niin yllä mainitut nopean matkaviestinverkon kattavuusluvut kertovat verkon kattavuuden ideaalitilanteessa yhdelle käyttäjälle. Ratkaisuja kapasiteettihaasteisiin etsitään yhteistyössä eri toimijoiden kesken.
Monipaikkainen työskentely lisääntynyt
Monipaikkaisen työskentelyn lisääntyminen saattaa vaikuttaa merkittävästi liikennesuoritteeseen. Liikkumisen määrä voi vähentyä ja toisaalta siirtymää voi tapahtua liikennemuodosta toiseen, jos aiemmin kaupungin kattavaa joukkoliikennettä tai kevyen liikenteen mahdollisuuksia hyödyntänyt henkilö siirtyy etätöihin vapaa-ajanasunnolleen haja-asutusalueelle. Tällöin työmatkaliikkuminen jää pois, mutta vapaa-ajan asiointimatkat voivat pidentyä selvästi, koska esimerkiksi kauppa-, posti- ja muita palveluita ei välttämättä ole saatavilla lähietäisyydellä. Lisäksi on hyvin mahdollista, että ainoa tarkoituksenmukainen liikenneväline on yksityisauto.
Koronapandemia muutti hieman työnteon tapoja ja lisäsi monipaikkaista työntekoa osalla työväestä pysyvästi (kuva 2). Traficomin kuluttajatutkimuksen perusteella noin puolet työikäisistä ei kuitenkaan tee lainkaan etätöitä. Tyypillisin syy tähän on ollut se, ettei työn luonne ole mahdollistanut etätöitä.
Laadukkaat viestintäyhteydet ovat keskeinen perusedellytys etätyön lisääntymiselle. Työn luonteesta riippuu, kuinka nopeaa yhteyttä etätyön sujuva tekeminen edellyttää ja vaaditaanko yhteydeltä suurta nopeutta myös käyttäjältä verkkoon päin. Talouden koko puolestaan vaikuttaa siihen, montako yhtäaikaista käyttäjää kodin internetyhteydellä on. Koronapandemian aikana esimerkiksi nelihenkisessä perheessä saattoi olla etätyötä tekevien vanhempien lisäksi kaksi etänä koulua käyvää lasta. He kaikki tarvitsivat kodin laajakaistayhteyttä työ- ja koulupäivän aikana.
Matkaviestinverkoissa siirretyn datan määrä on kasvanut voimakkaasti jo useiden vuosien ajan. Koronapandemia ei tilastotietojen perusteella aiheuttanut erityistä selvää kasvupiikkiä matkaviestinverkkojen dataliikenteen määrissä.
Nopea kiinteä yhteys oli vuoden 2023 lopussa saatavilla 78 prosentille kotitalouksista. Nopea 4G-matkaviestinverkon yhteys oli saatavilla 95 prosentille kotitalouksista (kuva 3) ja nopea 5G-verkon yhteys 90 prosentille kotitalouksista. Nopeiden 5G-verkkojen kattavuus kasvoi vuoden aikana noin 3 prosenttiyksikköä. Väestökattavuuden kasvu on erityisesti 5G-verkkojen rakentamisen alkuaikoina ollut nopeaa, kun verkkoja on rakennettu suuren väestötiheyden kaupunkeihin ja taajamiin. Matkaviestinverkkojen saatavuus määritellään ulkona ideaalitilanteessa, joten saatavuus ja käyttäjän saamat nopeudet sisätiloissa ovat tässä ilmoitettua rajoitetumpia.
Kodin lisäksi myös työskentely esimerkiksi vapaa-ajan asunnolta käsin on lisääntynyt. Vuoden 2023 lopussa nopea kiinteä laajakaistayhteys oli saatavilla vain noin 13 prosenttiin kesämökeistä. Nopea matkaviestinverkko kattoi kesämökeistä 64 % (kuva 4). Iso osa kesämökeistä on nopeiden matkaviestinyhteyksien kattavuuden ulkopuolella, mikä voi osittain rajoittaa mahdollisuuksia tehdä etätöitä.