Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Valikko

Tilannekuvassa seurataan uutena ensirekisteröityjen ja käytettynä maahantuotujen linja-autojen käyttövoimajakaumaa. Sivuja päivitetään lähtökohtaisesti 2-3 kertaa vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Suomessa on ensirekisteröity viimeisen kymmenen vuoden aikana keskimäärin 300–600 uutta linja-autoa vuosittain. Käytettynä maahan on tuotu viiden viimeisen vuoden aikana noin 300–400 linja-autoa vuosittain. Vuonna 2023 ensirekisteröitiin poikkeuksellisen vähän linja-autoja, vain 249 kappaletta ja käytettynä maahantuotiin vain 237 linja-autoa.

Ensirekisteröityjen ja käytettynä maahantuotujen linja-autojen käyttövoimajakauma

Vaihtoehtoisilla käyttövoimilla tarkoitetaan täyssähköautoja, ladattavia hybridejä ja kaasuautoja sekä etanoli- ja vetyautoja. Linja-autojen vaihtoehtoiset käyttövoimat ovat alkaneet yleistyä viime vuosina. 

Vuonna 2023 ensirekisteröidyistä linja-autoista noin 44 % toimi vaihtoehtoisilla käyttövoimilla, joista valtaosa toimi sähköllä muutamaa kaasulinja-autoa lukuun ottamatta. Käytettynä maahantuoduista linja-autoista vain yksi toimi vaihtoehtoisella käyttövoimalla (kaasu).

Uusien linja-autojen määrä, 249 kappaletta, oli historiallisen matala. 106 uutta sähkölinja-autoa olivat kaikki isoja paikallisliikenteen autoja. Tätä markkinaa hallitsi 70:llä autolla kiinalainen Yutong. Kaasulinja-autot olivat vielä vähän aikaa sitten kohtuullisessa suosiossa pienemmissä kaupungeissa. 2023 niiden määrä laski vain kolmeen. Linja-autokannan uusiutumisen kannalta voi pitää huolestuttavana uusien määrän jäämistä käytettynä tuotujen alapuolelle.