Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Valikko

Sivulla esitetään tilastoja turvavyön ja kypärän käytöstä tieliikenteessä ja kuolemaan johtaneissa tieliikenneonnettomuuksissa. Tilastoa päivitetään vähintään kerran vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Turvalaitteet Liikenneturvan seurantatutkimuksessa

Suomessa turvavyön käyttö on pakollista henkilö-, paketti-, kuorma- ja linja-autoissa, ja autojen lisäksi mm. traktorissa, kevyessä ja raskaassa nelipyörässä ja maastoajoneuvossa, mikäli sellainen on ajoneuvoon asennettu. Kypärän käyttö on pakollista ajettaessa moottoripyörällä, mopolla ja moottorikelkalla sekä sellaisella kolmipyörällä, nelipyörällä, raskaalla tai kevyellä nelipyörällä, traktorilla tai maastoajoneuvolla, jota ei ole varustettu korilla tai suojakaarella. Tieliikennelain mukaan polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana yleensä käytettävä suojakypärää.

Liikenneturva tekee vuosittain seurantatutkimuksen turvavyön ja kypärän käytöstä. Tutkimuksessa tiedot kerätään liikennettä tarkkailemalla. Turvavyötä käytti henkilöauton etupenkillä 97 % ihmisistä taajama-alueella ja 98 %  taajamien ulkopuolella vuonna 2023. Takapenkillä käyttöaste oli taajamissa 91 %. Turvavyön käyttöaste on taajamissa kasvanut viimeisinä kymmenenä vuotena. Pakettiauton etupenkillä turvavyötä käyttää pienempi osa ihmisistä kuin henkilöautossa, mutta sielläkin turvavyötä käyttävien osuus on kasvanut; taajamien ulkopuolella 89 % ja taajamissa 88 % käytti turvavyötä vuonna 2023.

Pyöräilykypärän käyttö on vähitellen yleistynyt. Pyöräilijöistä 58 % käytti pyöräilykypärää vuonna 2024 tehdyssä Liikenneturvan seurannassa.  Pyöräilykypärän käytössä on alueellisia eroja: Uudellamaalla pyöräilykypärää käytettiin eniten, 78% pyöräilijöistä, ja Satakunnassa vähiten, 30 % pyöräilijöistä. Mopolla liikkuvista yli 99 % käytti kypärää vuonna 2019 tehdyssä kertaluonteisessa seurannassa.  Moottoripyöräkypärää käytti myös yli 99 % kuljettajista ja matkustajista, kun kypärän käyttöä seurattiin kertaluonteisesti mm. motoristitapahtumissa vuonna 2020.

Turvalaitteet kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa

Turvavyötä on viime vuosina käyttänyt noin kaksi kolmasosaa niistä henkilö- tai pakettiauton kuljettajista ja matkustajista, jotka ovat olleet osallisena liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimissa kuolemaan johtaneissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa.  Näissä onnettomuuksissa kuolleista henkilöistä turvavyötä käytti noin puolet. Tutkijalautakuntien arvioiden mukaan noin 40 % kuolleista eli noin 22 henkilöä vuodessa olisi pelastunut kuolemalta jollain todennäköisyydellä, jos olisi käyttänyt turvavyötä.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimissa onnettomuuksissa noin 23 % kuolleista pyöräilijöistä käytti pyöräilykypärää vuosina 2019 - 2023. Kypärän käyttö olisi lautakunnan arvion mukaan pelastanut jollakin todennäköisyydellä noin neljän pyöräilijän hengen vuodessa.

Turvalaitteet kyselytutkimuksessa

Kansainvälisessä kyselytutkimuksessa (ESRA3-tutkimus vuonna 2023) suomalaisista 69 % vastasi, että on viimeisen kuukauden aikana ainakin kerran ajanut pyörällä ilman kypärää, 15 % oli ajanut mopolla tai moottoripyörällä ilman kypärää, 17 % oli ajanut henkilöautoa kiinnittämättä turvavyötä, ja 25 % oli ollut takapenkillä matkustaja kiinnittämättä turvavyötä. Vastaajista 35 % piti pyöräilyä ilman kypärää hyväksyttävänä, kun taas henkilöauton ajamista ilman turvavyötä piti hyväksyttävänä vain 5,5 % vastaajista. Suomalaisten vastaukset olivat pyöräilykypärän käytöstä kertoivat, että kypärätön pyöräily on yleisempää ja hyväksytympää kuin Euroopassa keskimäärin. Turvavöitä koskevat vastaukset olivat lähellä eurooppalaista keskiarvoa.