Tilannekatsauksessa tarkastellaan yhteentörmäyksiä rullattaessa kiitotielle tai kiitotieltä. Tietoja päivitetään 2 kertaa vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.
Yhteentörmäykset rullattaessa kiitotielle tai kiitotieltä 2024
Vuonna 2024 ei raportoitu yhtään GCOL-tapausta, eli tilannetta jossa olisi tapahtunut törmäys ilma-aluksen rullatessa tai ilmarullatessa. Vuosina 2014-2023 tapahtui keskimäärin 3 tämän tyyppistä tapausta, joten viime vuosi sujui tältä osin poikkeuksellisen hyvin.
Aiempien vuosien tapaukset ovat tyypillisesti olleet esimerkiksi osumia lentoaseman kyltteihin tai muihin rakenteisiin.
GCOL-tilanteisiin myötävaikuttavia tapaustyyppejä
GCOL-tilanteisiin myötävaikuttavia tekijöitä seurataan tarkasti, ja niihin kuuluvat muun muassa lentokoneen työnnön tai rullauksen häirintä, puutteellinen asematason valvonta, maahuolinnan aikana tapahtuneet vahingot sekä FOD (Foreign Object Debris) -esineet liikennealueella ja asematasolla. Lisäksi asematason ja rullausteiden kuntoon liittyvät ilmoitukset ovat seurannan kohteena.
Asematason puutteelliseen valvontaan liittyvät tapaukset koskivat esimerkiksi tilanteita, joissa matkustajat pääsivät liikkumaan määriteltyjen alueiden ulkopuolella tai ilman vaadittavaa valvontaa. Tämä voi aiheuttaa turvallisuusriskin, kuten matkustajan loukkaantumisen, mutta viime vuonna tältä onneksi vältyttiin. Vuonna 2024 tällaisten tapausten määrä oli edelleen selvästi keskiarvoa suurempi, kuten myös edellisenä vuonna. Noin 75 % Suomessa raportoiduista tapauksista tapahtui Helsinki-Vantaalla, mutta Helsingin osuus kaikista tapauksista pieneni hieman edellisvuodesta. Samalla Pohjois-Suomen kentiltä, kuten Rovaniemeltä, Ivalosta ja Kittilästä, raportoitiin aiempaa enemmän tapauksia.
Lentokoneen työnnön ja rullauksen häirinnän osalta tapausten määrä oli kokonaisuudessaan keskiarvoa korkeampi. Suomessa määrät pysyivät keskiarvon tasolla, mutta ulkomailla raportoitujen tapausten määrä kasvoi. Suomessa tapaukset sattuivat pääosin Helsinki-Vantaalla ja pienemmässä määrin Rovaniemellä. Ulkomailla tilanteita raportoitiin tasaisesti eri puolilta Eurooppaa ilman selkeää keskittymää tietyille lentoasemille.
Tyypillisissä tilanteissa maa-ajoneuvo ajoi joko rullaavan ilma-aluksen edestä tai työnnettävän ilma-aluksen takaa, mikä johti rullauksen tai työnnön keskeyttämiseen. Lennon turvaamiseksi lentoasemilla on perussääntö, jonka mukaan maa-ajoneuvojen on aina väistettävä lentokonetta, kun sen varoitusvalot ovat päällä. Viime vuoden tapaukset eivät johtaneet vakavampiin seurauksiin.
Asematason ja rullausteiden kuntoon liittyviä ilmoituksia saatiin hieman keskiarvoa enemmän, mutta määrät olivat edellisvuoden tasolla. Ilmoitukset koskivat pääosin lentoasemien asematason ja rullausteiden liukkautta, joten talvikauden ulkopuolella tapausmäärät pysyivät vähäisinä. Suurin osa ilmoituksista tehtiin tammi-helmikuussa ja marras-joulukuussa, ja tapaukset keskittyivät erityisesti Helsinki-Vantaalle sekä osittain Rovaniemelle.
Liukkaat asematasot voivat hankaloittaa lentokoneiden liikkumista ja lisätä törmäysriskiä. Matkustajille liukkaat kulkuväylät muodostavat myös kaatumisriskin. Vuonna 2022 liukkausilmoitusten määrä oli huomattavasti korkeampi, minkä seurauksena Traficom pyysi Helsinki-Vantaalta selvitystä tilanteesta ja suunnitelluista korjaustoimenpiteistä. Sen jälkeen tilanne on jonkin verran parantunut.
Ilmoituksia ilma-aluksen tankkaukseen liittyvistä poikkeamista raportoitiin keskiarvoa enemmän, ja niiden määrä kasvoi sekä Suomessa että ulkomailla. Tapaukset eivät aiheuttaneet merkittäviä vaaratilanteita, useimmiten kyse oli tankkausmenetelmien puutteellisesta noudattamisesta. Erityisesti ilmoitettiin tapauksista, joissa vaadittava kaksisuuntainen kommunikaatioyhteys tankkaushenkilöstön ja lentomiehistön välillä puuttui. Tämä on erityisen tärkeää tilanteissa, joissa lentokoneessa on matkustajia tankkauksen aikana tai he siirtyvät koneeseen tai siitä pois.