Sivulla esitetään tilastoja tieliikenteessä kuolleista ja loukkaantuneista suhteessa liikenteen määrään eri kulkutavoilla. Tilastoa päivitetään vähintään kerran vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Kuolleet ja loukkaantuneet suhteessa autoliikenteen suoritteeseen

Vuonna 2024 autoilla ajettiin Suomessa noin 47,7 mrd km. Liikennesuorite oli likimain sama kuin vuosina 2022-2023 ja hieman alempi kuin vuosien 2016-2019 noin 50 mrd km. Vuosina 2020-2022 koronapandemia ja siitä johtuvat rajoitukset vähensivät liikkumista. 

Tieliikenteen määrä vaikuttaa vahvasti onnettomuuksien määrään. Kun liikenteen määrä kasvaa, myös onnettomuuksien määrä kasvaa, ja vastaavasti liikenteen vähetessä onnettomuudetkin vähenevät. Yleensä onnettomuusmäärän muutokset ovat kuitenkin pienempiä kuin liikenteen määrän muutokset. Liikenneturvallisuustavoitteena on kuolemien ja loukkaantumisten kappalemäärän vähentäminen, riippumatta liikenteen määrän kehityksestä. Onnettomuusastetta eli liikennemäärään suhteutettua onnettomuusmäärää seurataan, jotta voitaisiin arvioida, johtuvatko onnettomuusmäärän muutokset liikennemäärän muutoksista ja johtuvatko eri kulkutapojen onnettomuusmäärän erot liikkumisen määrän eroista.

Suomen tieliikenteessä kuoli vuonna 2024 noin 3,7 ihmistä miljardia autojen ajamaa kilometriä kohti. Tämä liikennekuolemien aste aleni hieman verrattuna edellisiin vuosiin. Vuotta 2016 aiemmat luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia viime vuosiin, koska tuolloin muutettiin autoliikenteen liikennesuoritteen arviointimenetelmää. Vuosina 2000-2011 liikennekuolemien aste lähes puolittui. Maanteillä liikennekuolemien aste on vuoden 2016 jälkeen ollut likimain sama kuin tieliikenteessä kokonaisuutena. Poliisin tietoon tuli 72 tieliikenteessä loukkaantunutta henkilöä miljardia autojen ajamaa kilometriä kohti vuonna 2024. Loukkaantumisten aste on pienentynyt 38 % vuosina 2016-2024.

Edellä kaikki liikennekuolemat ja loukkaantumiset on suhteutettu autoliikenteen suoritteeseen, vaikka osassa onnettomuuksista ei ole osallisena autoa. Muiden ajoneuvojen liikennesuoritteesta ei ole saatavilla samanlaista vuosittain koottua tilastotietoa. Vuosina 2019-2021 poliisin raportoimista henkilövahinkoon johtaneista onnettomuuksista 11 % oli sellaisia, joissa ei ollut mukana yhtään autoa. Siksi liikennekuolemien ja loukkaantumisten suhteuttaminen autoliikenteen suoritteeseen antaa varsin hyvän kuvan liikenteen määrän ja liikenneonnettomuuksien yhteydestä.

Onnettomuusaste eri tyyppisissä autoissa

Vuosina 2020-2024 henkilöautossa kuoli keskimäärin 2,9 henkilöä miljardia henkilöautolla ajettua kilometriä kohti. Sellaisissa onnettomuuksissa, joissa oli mukana henkilöauto, kuoli 3,6 henkilöä miljardia henkilöautojen ajokilometriä kohti. Pakettiautojen liikennekuolemien aste oli alempi kuin henkilöautojen, 1,5 kuollutta pakettiautossa ja 3,4 kuollutta pakettiautojen onnettomuuksissa. Kuorma- ja linja-autojen suuren massan takia niiden onnettomuuksissa kuolevat yleensä muut kuin näiden ajoneuvojen käyttäjät. Kuorma-autossa kuoli 0,8 henkilöä ja kuorma-autojen onnettomuuksissa 17,6 henkilöä miljardia kuorma-autojen ajokilometriä kohti. Linja-autossa vastaavat luvut ovat 0 kuollutta ja 6,6 kuollutta.

Poliisin tietoon tuli 54 henkilöautossa loukkaantunutta ja 80 henkilöautojen onnettomuuksissa loukkaantunutta miljardia henkilöautolla ajettua kilometriä kohti vuosina 2020-2024. Pakettiautoilla vastaavat luvut ovat hieman alempia, 30 ja 76 loukkaantunutta / miljardi ajokilometriä. Linja-autoilla loukkaantumisten aste on suurin, 184 loukkaantunutta linja-autojen onnettomuuksissa miljardia linja-autojen ajokilometriä kohti. Tähän voi vaikuttaa se, että linja-autojen onnettomuudet tulevat luultavasti keskimääräistä paremmin poliisin tietoon.

Vakavien loukkaantumisten onnettomuusaste on mahdollista laskea vain henkilö- tai pakettiautossa olleille yhteensä sekä kuorma- tai linja-autossa olleille yhteensä, koska noin puolet vakavista loukkaantumisista tiedetään vain hoitoilmoitusjärjestelmän perusteella, ja näistä tapauksista on tiedossa vain loukkaantuneen osapuolen käyttämä ajoneuvo karkealla tasolla, ei muita osallisia. Henkilö- tai pakettiautossa loukkaantui vakavasti 5,7 henkilöä miljardia näiden autojen ajokilometriä kohti vuosina 2019-2023. Kuorma- ja linja-autossa loukkaantui vakavasti 2,1 henkilöä miljardia ajokilometriä kohti.

Kävelyn ja pyöräilyn onnettomuusaste

Kävelyn ja pyöräilyn liikennesuoritetta seurataan valtakunnallisissa henkilöliikennetutkimuksissa. Viimeisin päätutkimus tehtiin vuonna 2021 ja sitä täydentävät välivuositutkimukset syksyllä 2022 ja 2023. Niissä kävelyn ja pyöräilyn määrä oli pienempi kuin edellisessä päätutkimuksessa vuonna 2016. Vuoden 2021 tulosten mukaan suomalainen kävelee vuorokaudessa keskimäärin yhden kilometrin ja pyöräilee 0,7 kilometriä.

Kun suhteutetaan nämä vuoden 2021 henkilösuoritteet eli henkilöiden kulkemat kilometrit vuosien 2020-2024 liikenneonnettomuuksiin, kävelijöitä kuoli 12 henkilöä miljardia käveltyä kilometriä kohti. Pyöräilijöitä kuoli 17 henkilöä /mrd henkilökm. Liikennekuolemien aste on paljon alempi henkilöautolla ja linja-autolla kuljettaessa, 2,0 ja 0 kuollutta /mrd henkilökm. Poliisin tietoon tuli 140 loukkaantunutta kävelijää ja 380 loukkaantunutta pyöräilijää miljardia näiden kulkutapojen henkilökilometriä kohti. Vakaville loukkaantumisille vastaavat luvut ovat noin 39 ja 227 vakavasti loukkaantunutta /mrd henkilökm.

Mopojen, moottoripyörien ja traktorien onnettomuudet suhteessa ajoneuvokantaan

Mopojen, moottoripyörien tai traktorien liikennesuoritteesta ei ole valtakunnallisia tilastoja. Siksi seuraavassa esitetään näiden ajoneuvojen kuolemien ja loukkaantumisten määrä suhteessa liikennekäytössä oleviin ajoneuvoihin. Liikennekäytössä olevien ajoneuvojen määrä on kesäkuun lopun tieto kultakin vuodelta, koska on yleistä, että mopo tai moottoripyörä otetaan talveksi pois liikennekäytöstä. Traktoreihin sisältyvät myös niin sanotut traktorimönkijät, ja traktoreiden massan perusteella niitä on suuri osa tieliikenneonnettomuuksissa osallisina olleista traktoreista. 

Mopon kuljettajia tai matkustajia kuoli 2 henkilöä, moottoripyöräilijöitä 11 henkilöä ja traktorilla liikkuvia 1 henkilö vuodessa 100 000 liikennekäytössä olevaa ajoneuvoa kohti vuosina 2020-2024. Poliisin tietoon tuli noin 220 loukkaantunutta mopoilijaa, noin 140 loukkaantunutta moottoripyöräilijää ja noin 20 loukkaantunutta traktorilla liikkujaa 100 000 liikennekäytössä olevaa ajoneuvoa kohti vuosina 2020-2024. Mopoilijoita ja moottoripyöräilijöitä loukkaantui vakavasti 49 henkilöä vuodessa 100 000 liikennekäytössä olevaa ajoneuvoa kohti vuosina 2019-2023. Moottoripyöräilijöitä kuolee ja loukkaantuu suhteessa ajoneuvokantaan moninkertaisesti verrattuna henkilöauton käyttäjiin. Moottoripyöräkantaan suhteutettu liikennekuolemien määrä oli suurimmillaan 15 kuollutta 100 000 ajoneuvoa kohti vuonna 2021 ja on nyt laskenut siitä. Traktorimönkijöiden määrä ja onnettomuusmäärä ovat molemmat kasvaneet viitenä viime vuotena.