Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Valikko

Tilannekuvassa tarkastellaan tasoristeysturvallisuutta. Tietoja päivitetään lähtökohtaisesti kerran vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Tasoristeysonnettomuuksia tapahtui

14
vuonna 2023

Tasoristeysonnettomuuksissa kuoli

3
henkilöä vuonna 2023

Tasoristeysonnettomuudet ja niistä aiheutuneet henkilövahingot

Vuonna 2023 tapahtui 14 tasoristeysonnettomuutta. Tämä on yksi vähemmän kuin vuonna 2022, jolloin päästiin yli 70-vuotisen seurantahistorian alhaisimpaan tasoristeysonnettomuuksien vuosittaiseen lukumäärään. Vuoden 2023 tasoristeysonnettomuuksista pääosa (n=13) tapahtui valtion rataverkolla ja yksi yksityisraiteella. Tästä yksityisraiteella tapahtuneesta onnettomuudesta seurasi pelkkiä materiaalivahinkoja. Valtion rataverkolla tapahtuneista tasoristeysonnettomuuksista 11:stä aiheutui henkilövahinkoja ja kahdesta pelkkiä materiaalivahinkoja. Tasoristeysonnettomuuksien seurausten osalta vuosi 2023 oli edellisvuotta huonompi, koska onnettomuuksissa kuoli kolme henkilöä (vrt. yksi henkilö vuonna 2022). Lisäksi kolme henkilöä loukkaantui vakavasti.

Tasoristeysonnettomuuksien vuosittaisessa lukumäärässä on pitkällä aikavälillä nähtävissä laskeva trendi. Tästä huolimatta ne ovat edelleen yksi rautatiejärjestelmän suurimmista turvallisuusongelmista. Vuonna 2023 tapahtuneista merkittävistä rautatieonnettomuuksista oli edellisvuoden tapaan tasoristeysonnettomuuksia vajaa kolmannes.

Vuonna 2023 tapahtuneista tasoristeysonnettomuuksista kuusi luokiteltiin merkittäviksi rautatieonnettomuuksiksi niistä aiheutuneiden henkilövahinkojen takia: tasoristeysonnettomuuksissa kuoli kolme henkilöä ja kolme loukkaantui vakavasti. Yksi vakavaan loukkaantumiseen johtaneista onnettomuuksista tapahtui automaattisilla puolipuomeilla varustetussa tasoristeyksessä (onnettomuushetkellä varoituslaitos oli poissa toiminnasta). Muut merkittävät tasoristeysonnettomuudet tapahtuivat varoituslaitteettomissa tasoristeyksissä. Tasoristeysonnettomuuksista kuolleista ja vakavasti loukkaantuneista kuudesta henkilöstä kaksi oli liikkeellä polkupyörällä ja muut henkilö- tai pakettiautolla.

Tasoristeysturvallisuuden parantaminen

Tasoristeysturvallisuuden parantamisessa keskeisenä toimijana on valtion rataverkon haltija Väylävirasto. Tasoristeysturvallisuuden parantamiseksi on käynnissä tasoristeysten poisto- ja parannusohjelma, minkä lisäksi tasoristeysturvallisuutta pyritään parantamaan muiden hankkeiden yhteydessä sekä radan kunnossapidon toimenpiteillä. Väyläviraston mukaan vuoden 2023 aikana poistettiin 30 tasoristeystä, 15 tasoristeyksen turvallisuutta parannettiin ja kolmeen tasoristeykseen lisättiin tasoristeyslaitokset. Edellä mainitun lisäksi tasoristeysturvallisuuden parantamiseksi oli vuonna 2023 käynnissä mm. 

  • tasoristeysten tilannekartoitus (kartoitettiin tulevien parannustoimenpiteiden kohteiksi otettavia tasoristeyksiä)
  • useita ohjetöitä (mm. tasoristeysperiaatteet ja tasoristeysten kansirakenteiden käyttö ja valinta)
  • kolmivuotisen tasoristeyskampanjan suunnittelu yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa.

Yksityisraiteiden osalta tasoristeysturvallisuuden parantaminen on yksityisraiteen haltijoiden vastuulla. Yksityisraiteiden tasoristeykset sijaitsevat pääasiassa teollisuuslaitoksilla ja satamissa. Kyseisillä alueilla kulkeminen on tyypillisesti rajoitettua, mutta siltikin tasoristeyksiin liittyviä vaaratilanteita ja onnettomuuksia tapahtuu melko usein. Ne on myös tunnistettu yhdeksi keskeiseksi toimintaan liittyväksi turvallisuusriskiksi. Yksityisraiteen haltijat ovat pyrkineet parantamaan tasoristeysten turvallisuutta mm. sisällyttämällä aiheeseen liittyvää informaatiota työntekijöiden turvallisuusperehdytyksiin sekä asentamalla STOP-merkkejä, tasoristeyslaitoksia tai erilaisia ääni- ja/tai valovaroituslaitteita raiteistollaan oleviin tasoristeyksiin. Lisäksi joissain kohteissa tasoristeyksiä on valvottu kameroiden avulla. Havaintojen pohjalta on saatettu muuttaa alueen liikennejärjestelyjä siten, että tarve liikkua tasoristeyksen yli vähenee (esim. toimintojen uudelleen sijoittelu tai liikkumisen rajoittaminen).

Kaaviossa tasoristeysonnettomuuksien kehitys vuosina 2014-2023. Onnettomuudet ovat vähentyneet.