Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Valikko

Tilannekuvassa tarkastellaan Suomen mobiiliyhteyksien kattavuutta, mobiilimarkkinan tilannetta sekä mobiiliverkon palveluiden käyttömääriä. Tilannekuvan tiedot kerätään pääosin teleyrityksiltä. Bittimittari.fi-palvelun tiedot perustuvat palvelusta saatavaan joukkoistamisaineistoon. Kuluttajatutkimukset ovat Traficomin tilaamia nettipaneelitutkimuksia. Tilannekuvaa päivitetään pääosin kahdesti vuodessa. Osa tiedoista päivitetään vuosittain. Tilannekuvan tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

YHTEENVETO

Suomessa 5G-verkot ovat rakentuneet kovaa vauhtia vuosikymmenen alusta alkaen. Suurin osa kotitalouksista sijaitsee jo nopean 5G-verkon alueella. Vuoden 2024 lopussa nopea 5G-verkko oli saatavilla 92 %:iin Suomen kotitalouksista. Kuitenkin maapinta-alasta verkko kattoi vasta 17 %. Vastaavasti nopean 4G-verkon osalta saatavuus oli 96 % kotitalouksista ja 28 % pinta-alasta.

Suomessa oli vuoden 2024 lopussa käytössä 9,1 miljoonaa matkaviestinverkon liittymää eli 1,6 liittymää asukasta kohden. Useimmilla kuluttajilla on siis puhelinliittymän lisäksi jokin muukin liittymä, esimerkiksi mobiililaajakaistaliittymä kodin nettiyhteytenä tai tabletissa. Matkaviestinverkon liittymistä 72 % on yksityisten kotitalouskuluttajien käytössä. Käytössä olevista matkaviestinverkon liittymistä 89 % on tiedonsiirtokäytöltään rajoittamattomia eli niiden netinkäyttö ei kotimaassa ole lisämaksullista tietyn datakaton jälkeen.

Mobiiliverkkojen tiedonsiirtokäyttö siirtyy jatkuvasti enemmän 5G-verkkoihin verkkojen laajentuessa ja 5G-liittymien ja -laitteiden yleistyessä. Neljä vuotta sitten vain noin 5 prosenttia kaikesta tiedonsiirrosta kulki 5G-verkoissa. Vuoden 2024 syksyllä 30 % kaikesta älypuhelinliittymien ja mobiililaajakaistaliittymien tiedonsiirrosta tapahtui 5G-verkoissa.

5G 100 Mbit/s mobiiliverkon kattavuus 31.12.2024

92 %
kotitalouksista

4G 100 Mbit/s mobiiliverkon kattavuus 31.12.2024

96 %
kotitalouksista

Mobiilitiedonsiirtomäärä asukasta kohden

74
gigatavua kuukaudessa

Puhelun kesto keskimäärin

5
minuuttia

Matkaviestinverkon kattavuus

Suomessa on käytössä 2G-, 4G- ja 5G-teknologialla toimivia matkaviestinverkkoja.  Verkot ovat kattavia, nopeimmat yhteydet ovat parhaiten saatavilla asutuksen ja liikenneyhteyksien ympärillä. Vuoden 2024 lopussa ideaaliolosuhteissa maksimilatausnopeudeltaan vähintään 100 Mbit/s 4G-verkko kattoi 96 % suomalaisista kotitalouksista ja vastaavan nopeuden 5G-verkko kattoi 92 % kotitalouksista.

Liikenneväylien matkaviestinverkon kattavuudesta on erilliset tilannekuvasivut, joille on linkit sivun lopussa.

Matkaviestinverkkojen kattavuudella tarkoitetaan niitä alueita, joilla kyseinen verkko on käytettävissä ideaaliolosuhteissa ulkona 1,5 metrin korkeudella maasta. Ideaaliolosuhteet eivät huomioit yhteyteen vaikuttavia luonnonesteitä tai rakenteita eikä verkon kapasiteettia käyttäviä samanaikaisia muita käyttäjiä.

Verkko 31.12.2024% kotitalouksista% maapinta-alasta
4G 100 Mbit/s96 %28 %
5G 100 Mbit/s92 %17 %

Bittimittari.fi-palvelulla mitatut matkaviestinverkon laatumittaukset

Traficom tarjoaa ilmaiseksi kaikkien käyttöön Bittimittari.fi-palvelua, jonka voi ladata sovelluksena mobiililaitteeseen tai käyttää selaimessa. Bittimittari.fi-palvelulla jokainen voi mitata nettiyhteytensä laatua ja saada arvion siitä, miten hyvin yhteys sopii omiin käyttötarpeisiin. Bittimittari.fi-palvelun avulla Traficom saa arvokasta aineistoa yhteyksien toimivuudesta eri alueilla.

Bittimittari.fi-palvelulla tehtyjen loppukäyttäjien mittausten avulla saadaan esimerkiksi tietoa siitä, kuinka paljon matkaviestinverkon yhteyden laatu vaihtelee päivän aikana. Laadunvaihtelu kertoo erityisesti siitä, että mobiiliverkon yhteyden laatu riippuu muiden verkon käyttäjien määrästä. 

Bittimittarilla tehtyjen mittausten perusteella mobiiliverkon keskimääräinen latausnopeus eli se nopeus, jolla tietoa siirtyy verkosta käyttäjälle esimerkiksi elokuvia ladatessa tai katsoessa suoratoistopalveluista, on korkeimmillaan yöllä ja aikaisin aamulla, kun käyttöä on vielä vähän. Iltaisin verkosta saatu nopeus laskee ajoittain jopa puoleen yön nopeuksista, kun verkon vaativampaa käyttöä on enemmän. Verkon lähetysnopeus eli se nopeus, jolla tieto siirtyy käyttäjältä verkkoon ja joka on merkityksellinen vaikkapa pilvipalveluita käyttäessä tai verkkopeleissä, on mittausten perusteella vuorokauden aikana tasaisempi, mutta myös latausnopeutta merkittävästi hitaampi.

Matkaviestinverkon liittymät

Suomessa on vuodesta 2012 asti ollut käytössä reilu 9 miljoonaa mobiiliverkon liittymää. Vuonna 2013 matkaviestinverkon liittymistä 28 % sisälsi ainoastaan puhepalvelut eli niitä ei pääosin käytetty nettikäyttöön ja 51 % sisälsi molemmat, puhe- ja tiedonsiirtopalvelut, eli olivat todennäköisimmin älypuhelimen käytössä. Vuoden 2024 lopussa enää 3 % matkaviestinverkon liittymistä sisälsi ainoastaan puhepalvelut ja 74 % sisälsi molemmat palvelut.

Pelkät tiedonsiirtopalvelut sisältäviä liittymiä on pitkään ollut reilu 20 % matkaviestinverkon liittymistä. Nämä liittymät ovat osin käytössä kotitalouksien 4G/5G-modeemeissa eli toimivat kodin nettiyhteytenä ja osin näitä liittymiä on käytössä tietokoneissa ja tableteissa.

Suomessa suurin osa matkaviestinverkon liittymistä on tiedonsiirtokäytöltään rajoittamattomia eli niissä ei ole datapakettia kotimaan tiedonsiirrolle eli käyttäjä voi käyttää nettiä kuukauden aikana niin paljon kuin haluaa ilman lisämaksuja. Kotitalouksilla käytössä olevista liittymistä 89 % on rajoittamattomia liittymiä ja yritysten käytössä olevista liittymistä 90 %.

Erilaisissa laitteissa, kuten riistakameroissa ja turvakameroissa, olevia koneliittymiä (M2M, machine-to-machine) liittymiä oli vuoden 2024 lopussa Suomessa käytössä 1,9 miljoonaa kappaletta.

Matkaviestinverkon tiedonsiirtokäyttö

Suomessa siirretään huomattavasti enemmän tietoa matkaviestinverkoissa kuin useimmissa muissa maissa. Vuoden 2024 heinäkuun ja joulukuun aikana matkaviestinverkon tiedonsiirto oli 74 gigatavua kuukaudessa asukasta kohden, kun se esimerkiksi Ruotsissa oli vuonna 2023 30 gigatavua kuukaudessa asukasta kohden.

Suomen korkea mobiilitiedonsiirtomäärä on seurausta Suomen kattavista mobiiliverkoista ja matkaviestinverkon liittymien rajoittamattomuudesta. Monissa muissa maissa mobiililiittymiin sisältyy kuukausittainen datapaketti, minkä vuoksi esimerkiksi älypuhelimella ei välttämättä haluta katsoa suoratoistopalveluja ilman wifi-yhteyttä. 

Suomen kuluttajat eivät kuitenkaan käytä puhelimiaan muista maista poikkeavalla tavalla vaan enemmistö mobiilitiedonsiirrosta selittyy sillä, että vajaassa puolessa suomalaisista kotitalouksista on käytössään ainoastaan mobiiliverkon yhteys. Muissa maissa kotona on usein käytössä kiinteän verkon laajakaistayhteys, jolloin eniten tiedonsiirtoa vaativien palveluiden käyttö, kuten suoratoistopalvelujen katsominen telkkarista, tapahtuu tällä yhteydellä. Suomessa mobiiliverkkoa käyttävissä kotitalouksissa tämäkin nettikäyttö näkyy mobiiliverkon tiedonsiirtona. Matkaviestinverkon liittymien kotitalouden käytön mahdollistaa ensi sijassa liittymien rajoittamaton datakäyttö.

Todellisuudessa tiedonsiirtokäyttö jakaantuu epätasaisesti käyttäjien kesken ja pieni osa käyttäjistä käyttää suurimman osan tiedonsiirrosta. Kun älypuhelinliittymien tiedonsiirtomäärä jaetaan kaikkien tällaisten liittymien kesken, käytti yksi liittymä syksyllä 2024 27 gigatavua tiedonsiirtoa kuukaudessa. Kun keskimääräinen käyttö lasketaan mediaanilla, käytettiin mobiilidataa tavanomaisesta älypuhelinliittymästä 7 gigatavua kuukaudessa. Vastaavat luvut vain tiedonsiirtopalvelut sisältävästä mobiililaajakaistaliittymistä olivat 113 gigatavua ja 37 gigatavua kuukaudessa.

Matkaviestinverkon puhelut ja tekstiviestit

Monet kuluttajat käyttävät nykyään pääosin erilaisia sovelluksia viestien lähettämiseen ja puheluiden soittamiseen. Perinteisiä matkaviestinverkon puheluita soitetaan kuitenkin myös edelleen. Vuoden 2024 heinäkuun ja joulukuun välisenä aikana puheluita soitettiin 33 kappaletta kuukaudessa käytössä olevaa matkaviestinverkon liittymää kohden, mikä vastaa 41 puhelua kuukaudessa asukasta kohden. Kotitalouksien liittymistä puheluita soitettiin 30 liittymää kohden kuukaudessa ja yritysliittymistä 40.

Keskimäärin puhelut kestävät 5 minuuttia. Matkaviestinverkkojen puhelumäärät ovat laskeneet, mutta puheluminuutit eivät ole laskeneet samassa suhteessa ja korona-aikana ne jopa kasvoivat. Puheluita siis puhutaan vähemmän, mutta pidempään.

Tekstiviestejäkin suomalaiset kuluttajat lähettävät edelleen. Syksyllä 2024 Suomen matkaviestinverkoissa lähetettiin 460 miljoonaa tekstiviestiä, mikä on 14 tekstiviestiä asukasta kohden kuukaudessa. Lähetetyistä tekstiviesteistä 69 % on kotitalousliittymien lähettämiä tekstiviestejä.

Matkaviestinverkon liikevaihto ja investoinnit

Teletoiminnan liikevaihto kasvoi 2,7 % vuosien 2022 ja 2023 välillä, ja oli hieman yli 3,5 miljardia euroa vuonna 2023. Matkaviestinverkon liikevaihto kasvoi 3 %. Matkaviestinverkon toiminta muodosti 62 % teleyritysten teletoiminnan kokonaisliikevaihdosta vuonna 2023. Matkaviestinverkon vähittäistulot kasvoivat 4 %, kun taas matkaviestinverkon tukkutulot laskivat 10 %.

Matkaviestinverkkoon tehtyjen aineellisten investointien määrä kasvoi vuonna 2023 edellisestä vuodesta 6 %, ja niiden yhteismäärä oli 292 miljoonaa euroa. Matkaviestinverkon toimintaan tehdyt aineelliset investoinnit muodostivat 41 % kaikista teletoimialan aineellisista investoinneista vuonna 2023.