Tilannekuvassa tarkastellaan suomalaisten alusten turvallisuutta ja sen kehitystä. Tietoja päivitetään kerran vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.
Suomen varsinaisen kauppalaivaston määrä väheni hieman vuonna 2024
Suomen rekisteröity kauppalaivasto käsitti vuoden 2024 lopussa kaikkiaan 1 095 alusta. Nämä jaetaan varsinaiseen kauppalaivastoon (vähintään 15 m pituiset konealukset), pienaluksiin (alle 15 m pituiset konealukset) sekä proomuihin ja muihin kuljetuskoneettomiin aluksiin. Varsinaiseen kauppalaivastoon kuului 624 alusta ja pienaluksiin 202 alusta. Proomuja ja muita kuljetuskoneettomia aluksia oli 269 kappaletta.
Suomalaisille aluksille tapahtuneet onnettomuudet
Vuoden 2024 aikana Traficomin tietoon tuli 30 (2023: 33) suomalaisille aluksille tapahtunutta onnettomuutta. Niistä 26 sattui Suomen vesialueella ja neljä (4) aluksen ollessa ulkomailla. Ulkomailla tapahtuneiden onnettomuuksien vaihteluväli on ollut viimeisen viiden vuoden aikana ollut 3 - 7 onnettomuutta.
Suomalaisille aluksille tapahtuneet vaaratilanteet
Suomalaisille aluksille tapahtui vuoden 2024 aikana 13 vaaratilannetta, joista 10 sattui Suomen vesialueilla ja kolme (3) aluksen ollessa ulkomailla. Vastaavat luvut vuonna 2023 olivat 9 vaaratilannetta suomalaisille aluksille, joista 7 Suomen vesialueilla ja kaksi (2) aluksen ollessa ulkomailla.
Viiden vuoden aikasarjalla tarkasteluna suomalaisille aluksille tapahtuu vuosittain noin 9 - 27 vaaratilannetta. Vuosittainen vaihtelu vaaratilanteiden määrissä on ollut toistaiseksi melko pientä. Lukumäärä ei kuitenkaan yksistään kerro turvallisuuden tilan kehityksestä, koska vaihtelu on satunnaista. Aikasarja on vielä verrattain lyhyt ja yhteenvetoja on vaikea tehdä sen perusteella.
Onnettomuudet alusluokittain
Suomalaisille aluksille tapahtuneissa onnettomuuksissa oli vuonna 2024 matkustaja-alusten osuus suurin. Näille tapahtui kuluneena vuonna 11 onnettomuutta, mikä oli 36,7 % onnettomuuksista. Alusluokille ro-ro matkustaja-alukset sekä muut alukset tapahtui kummallekin neljä onnettomuutta, mikä oli 13,3 % onnettomuuksista.
Vaaratilanteet alusluokittain
Suomalaista aluksista eniten vaaratilanteita tapahtui ro-ro matkustaja-aluksille. Näille tapahtui vuonna 2024 viisi (5) vaaratilannetta, mikä oli 38,5 % tapahtuneista. Hinaajille, muille aluksille sekä säiliöaluksille vaaratilanteita sattui yhteensä 6 kpl, mikä oli 46,2 % tapauksista.
Onnettomuudet onnettomuusluokittain
Edellisvuosien tapaan suomalaisille aluksille tapahtuneista onnettomuuksista onnettomuusluokittain tarkasteltuna 60 % (18 kpl) oli alusten karilleajoja tai pohjakosketuksia. Seuraavaksi yleisin onnettomuustyyppi suomalaisilla aluksilla oli törmäys tai kosketus, niiden osuus onnetomuuksista oli 20 %. Näitä onnettomuuksia tapahtui kuusi (6) kappaletta.
Vaaratilanteet, todennäköisin seuraus
Vaaratilanteen kohdalla ajatellaan tilanteen todennäköinen seuraus eli se, mihin tilanne olisi johtanut, ellei siihen olisi puututtu. Hallinnan menetys ja karilleajo/pohjakosketus olivat vuonna 2024 yleisimmät vaaratilanteen lajit. Näitä oli yhteensä 8 kpl, mikä oli 61,5 % Suomalaisille aluksille tapahtuneista vaaratilanteista.
Suomalaisille aluksille tehdyt satamavaltiotarkastukset 2024
Suomalaisiin aluksiin tehtiin Paris MoU:n jäsenvaltioissa 119 satamavaltiotarkastusta vuoden 2024 aikana. Niiden yhteydessä tarkastettiin 97 eri alusta. Suomalaisia aluksia pysäytettiin yksi vuoden 2024 aikana Paris MoU:n alueella. Satamavaltiotarkastusten yhteydessä on suomalaisia aluksia pysäytetty viime vuosina yhdestä kahdeksaan alusta vuodessa. Vuonna 2024 suomalaisille aluksille annettiin yhteensä 321 huomautusta 68 tarkastuksen aikana.
Edellisiin vuosiin verrattuna tarkastusten ja huomautusten määrät ovat pysyneet keskimäärin samalla tasolla.
Suomalaisten alusten katsastukset
Aluksen katsastuksen tarkoituksena on varmistua siitä, että aluksen rakenne, koneisto ja varustus ovat aluksen turvallisuutta koskevien säännösten ja määräysten mukaisia. Katsastuksessa varmistutaan myös siitä, että alus on aluksista aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemisestä annettujen säännösten ja määräysten mukainen. Lisäksi katsastuksessa varmistetaan, että aluksella on merityöyleissopimuksessa tarkoitettu merityösertifikaatti.
Katsastuksen yhteydessä tai sen perusteella on lisäksi: määrättävä aluksen liikennealue; varmistauduttava aluksen asianmukaisesta miehityksestä ja laivaväen pätevyyksistä; määrättävä matkustaja-alukselle suurin sallittu matkustajamäärä, joka ei saa olla suurempi kuin laivanisäntä tai aluksen päällikkö pyytää; tarkastettava, että aluksella on voimassa olevat todistus- ja turvallisuuskirjat sekä muut vaadittavat todistukset, asiakirjat ja säädökset; ratkaistava, saako alusta käyttää talviliikenteessä; katsottava, että alukseen on asetettu säädetyt kansi- ja lastimerkit; sekä varmistauduttava siitä, että alus muutenkin on joka suhteessa merikelpoinen.