Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Valikko

Postin jakelu

Tilasto sisältää Posti Oy:n Traficomille toimittamia, postin jakelua ja palvelua koskevia tietoja. Tiedot koostetaan kerran vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Selitteet

Poikkeukset keräily- ja jakelutiheydestä. Yleispalvelun tarjoajalla (Posti) on oikeus poiketa säädetystä keräily- ja jakelutiheydestä, jos kyseessä on vaikeakulkuisella saaristo- tai erämaa-alueella sijaitseva talous. Poikkeuksen piirissä saa olla koko maassa yhteensä enintään 1 000 taloutta. Posti toimittaa Traficomille vuosittain tiedot näiden talouksien lukumäärästä.

Postin jakelupalvelu henkilökohtaisten erityistarpeiden perusteella kuvaa niiden talouksien määrää, joiden jakelupalvelu on järjestetty tavanomaisesta poikkeavasti esimerkiksi yli 75 vuoden iän tai liikuntarajoitteiden perusteella. Posti voidaan jakaa tavanomaisesta jakelutavasta poikkeavasti esimerkiksi huoneistokohtaiseen luukkuun, asunnon ulko-oven välittömään läheisyyteen sijoitettuun postilaatikkoon tai tontin ajo- tai kulkuliittymään sijoitettuun postilaatikkoon. Posti toimittaa Traficomille vuosittain tiedot niistä talouksista, joiden jakelupalvelussa on huomioitu henkilökohtaiset erityistarpeet.

Postin toimipisteet kuvaa Posti Oy:n omien toimipisteiden, asiamiespostien, noutopisteiden ja pakettiautomaattien sekä pop up -noutopisteiden määrää. Postilain mukaan jokaisessa kunnassa on oltava toimipiste. Pakettiautomaatit sisältävät sekä yksityiset että julkiset smartpostit.