Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Siirry hakuun

Postin jakelu

Tilasto sisältää Posti Oy:n Traficomille toimittamia, postin jakelua ja palvelua koskevia tietoja. Tiedot koostetaan kerran vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Selitteet

Viisipäiväisestä jakelusta poikkeavat taloudet kuvaa niiden talouksien määrää, joihin yleispalvelukirjeitä ei jaeta viidesti viikossa. Postilain mukaan yleispalveluun kuuluvat kirjelähetykset on keräiltävä ja jaettava viitenä arkipäivänä viikossa, noudattaen 19 §:ssä säädettyä yleispalvelun laatustandardia. Viisipäiväisestä jakelusta voidaan poiketa postilakiin 15.9.2017 tulleen muutoksen myötä enintään 1000 talouden kohdalla, kun kysymyksessä on esimerkiksi vaikeakulkuisella saaristo- tai erämaa-alueella sijaitseva talous. Posti toimittaa Traficomille vuosittain tiedot niistä talouksista, joihin jaetaan posti harvemmin kuin viisi kertaa viikossa tämän poikkeuksen perusteella.

Postin jakelupalvelu henkilökohtaisten erityistarpeiden perusteella kuvaa niiden talouksien määrää, joiden jakelupalvelu on järjestetty tavanomaisesta poikkeavasti esimerkiksi yli 75 vuoden iän tai liikuntarajoitteiden perusteella. Posti voidaan jakaa tavanomaisesta jakelutavasta poikkeavasti esimerkiksi huoneistokohtaiseen luukkuun, asunnon ulko-oven välittömään läheisyyteen sijoitettuun postilaatikkoon tai tontin ajo- tai kulkuliittymään sijoitettuun postilaatikkoon. Posti toimittaa Traficomille vuosittain tiedot niistä talouksista, joiden jakelupalvelussa on huomioitu henkilökohtaiset erityistarpeet.

Postin toimipisteet kuvaa Posti Oy:n omien toimipisteiden, asiamiespostien, noutopisteiden ja pakettiautomaattien sekä pop up -noutopisteiden määrää. Postilain mukaan jokaisessa kunnassa on oltava toimipiste. Pakettiautomaatit sisältävät sekä yksityiset että julkiset smartpostit.