Sivulla esitetään tieliikenteen kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä suhteessa väkilukuun kaupunkiseuduilla, joilla on tehty kuntien ja valtion välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus eli MAL-sopimus. Tilastoa päivitetään vähintään kerran vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.
Tieliikenteen henkilövahinko-onnettomuudet vähenivät kaikilla MAL-seuduilla vuonna 2024, ja näissä onnettomuuksissa loukkaantuneiden henkilöiden määrä pieneni. Vuosina 2017-2024 henkilövahinko-onnettomuudet vähenivät näillä seuduilla yhteensä 36 %. Oulun ja Lahden seudulla vähenemä oli suurin, noin 50 %, ja Helsingin seudulla pienin, noin 25 %. Liikennekuolemia suhteessa asukaslukuun tapahtuu MAL-seuduista vähiten Helsingin, Tampereen ja Turun seuduilla, noin 1,7-2,1 kuollutta vuodessa 100 000 asukasta kohti.
MAL kaupunkiseuduilla tarkoitetaan niitä seitsemää kaupunkiseutua, jotka ovat valtion ja kuntien välisen maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimusmenettelyn piirissä. MAL alueet muodostuvat Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Kuopion, Lahden ja Jyväskylän kaupungeista ja niiden lähikunnista. Yli puolet Suomen väestöstä asuu MAL seuduilla. MAL-sopimusten tavoitteena on edistää kestävää yhdyskuntarakennetta ja liikennejärjestelmää.
Asukasluvultaan suurimmilla MAL-seuduilla eli Helsingin, Tampereen ja Turun seudulla kuoli tieliikenteessä 1,7-2,1 henkilöä vuodessa 100 000 asukasta kohti vuosina 2017-2024. Neljällä muulla MAL-seudulla tieliikenteessä kuoli noin 3-4 henkilöä vuotta ja 100 000 asukasta kohti. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kuolemia tapahtui vähiten Helsingin seudulla, noin 0,5 kuolemaa vuodessa 100 000 asukasta kohti.
Vuosina 2017-2024 poliisin tietoon tuli noin 60 tieliikenteessä loukkaantunutta vuodessa 100 000 asukasta kohti Helsingin, Tampereen ja Oulun seuduilla, ja muilla neljällä seudulla tätä enemmän, 71-96 loukkaantunutta. Pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden loukkaantumisia tuli poliisin tietoon 16-21 tapausta vuotta ja 100 000 asukasta kohti. Pyöräilijöiden loukkaantumisista huomattava osa ei kuitenkaan tule poliisin tietoon. Jyväskylän ja Kuopion seudulla noin puolet loukkaantuneista oli taajamamerkin ulkopuolella loukkaantuneita ja tienkäyttäjäryhmältään muita kuin jalankulkijoita tai pyöräilijöitä. Muilla kaupunkiseuduilla taajaman ulkopuolisen alueen osuus loukkaantumisista oli pienempi. Loukkaantumiset tieliikenteessä vähenivät kaikilla MAL-seuduilla vuonna 2024.
Henkilövahinko-onnettomuudet ovat onnettomuuksia, joissa joku osapuoli kuolee tai loukkaantuu. Vuosina 2017-2024 poliisin tietoon tulleet henkilövahinko-onnettomuudet vähenivät kaikilla seitsemällä kaupunkiseudulla. Väheneminen oli suurinta Oulun ja Lahden seuduilla, noin 50 % seitsemässä vuodessa. Tampereen seudulla onnettomuudet vähenivät kaduilla enemmän kuin maanteillä, kun taas Jyväskylän, Lahden ja Oulun seuduilla onnettomuudet vähenivät maanteillä selvästi katuja enemmän.
Poliisin tietoon tulleet loukkaantumiset ovat vähentyneet tieliikenteessä MAL-seuduilla kuten myös koko maassa, mutta ei ole tiedossa, missä määrin kyse on tilastoinnin heikkenemisestä. Lieviä loukkaantumisia jää nykyään todennäköisesti kirjaamatta aiempaa enemmän poliisin resurssien vähentymisen seurauksena. Vuonna 2021 poliisin tietoon tuli koko maassa noin 3900 loukkaantumista, mikä oli noin puolet kymmenen vuoden takaisesta määrästä. Liikennevakuutuksesta korvatut vammautumiset vähenivät kymmenessä vuodessa huomattavasti vähemmän, 13 % vuosina 2010 - 2020. Sairaaloiden hoitoilmoitusten mukaan tieliikenteessä vakavasti loukkaantuneista alle puolet yhdistyy poliisin tutkimiin tapauksiin ja yli puolesta on käytössä vain sairaaloiden tiedot. Tilastokeskuksen julkaisemista hoitoilmoituksiin perustuvista tieliikenteen loukkaantumistiedoista ei kuitenkaan ole mahdollista laatia kunnittaisia onnettomuustilastoja.