Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Valikko

Tilannekuvassa on tarkasteltu maantieverkon tunneleita ja niiden lähivuosien haasteita. Tilannekuvaa päivitetään lähtökohtaisesti kerran vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Väylävirasto. Tiedot ovat osa liikenneverkon strategista tilannekuvaa.

Yhteenveto

  • Maantieverkolla on 25 tietunnelia, joiden yhteispituus on noin 15 km ja tunneliputkien yh-teispituus noin 29 km.
  • Tietunneleita hallinnoivat ELY-keskukset ja tieyhtiöt. Tietunneleiden teknisten järjestelmien laitteet omistaa pääosin liikenteenohjausyhtiö Fintraffic Oy.
  • Tietunneleiden tarkkaa kuntoa tai korjausvelkaa ei tiedetä kaikkien tunneleiden osalta. Väy-lävirasto, Fintraffic ja tunneleita hallinnoivat ELY-keskukset kehittävät tunneleiden rakentei-den ja teknisten järjestelmien omaisuudenhallintaa pitkäjänteisesti yhdessä.

Tietunneleiden nykytilanne

Maantieverkolla on 25 tietunnelia, joiden yhteispituus on noin 15 km ja tunneliputkien yhteispi-tuus noin 29 km. Tietunnelien ikärakenne 5-vuotiskausina on kuvattu oheisessa kaaviossa.

Tietunneleita hallinnoivat ELY-keskukset ja tieyhtiöt. ELY-keskusten hallinnoimia tietunneleita on 17 kpl, joiden yhteispituus on noin 9,3 km ja tunneliputkien yhteispituus on 17,6 km. E18 -tiellä on kolmen tieyhtiön hallinnoimia tunneleita:

  • Tieyhtiö Valtatie 7: Markkinamäen tunneli, 482 m, E18 Koskenkylä – Kotka, vuoteen 2026 asti.
  • Tieyhtiö Ykköstie Oy: 7 tunnelia Helsingin ja Turun välillä, yhteispituus n. 5,2 km, E18 Muurla-Lohja EKM, vuoteen 2029 asti.
  • Tieyhtiö Vaalimaa: Vaalimaan tunneli, 247 m, E18 Hamina – Vaalimaa, vuoteen 2034 asti.

Tietunneleiden teknisten järjestelmien laitteet omistaa pääosin liikenteenohjausyhtiö Fintraffic Oy, joka vastaa myös omistamiensa järjestelmien kunnossapidosta. Tietunneleissa on usein myös muiden toimijoiden laitteistoa, erityisesti teknisissä tiloissa.

Tietunneleiden hallinnointia ohjaa EU:n tietunnelidirektiivi 2004/54/EY. Tietunneleiden rakenteet ja tekniset järjestelmät tarkastetaan enintään 6 vuoden välein tietunnelidirektiivin vaatimusten mukaisesti Väyläviraston koollekutsuman (riippumattoman) tarkastusyksikön johdolla. Havainnot raportoidaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille. Vuonna 2024 tämä ns. määräaikaistarkastus tehtiin neljälle tietunnelille:

  • Isokylän tunneli, Salo
  • Keilaniemen tunneli, Espoo
  • Vaalimaan tunneli, Virolahti
  • Fiskarin tunneli, Raasepori

Uusia Väyläviraston omistamia tietunneleita ei ole rakentamissuunnitelmavaiheessa vuonna 2024. Vuonna 2025 alkaa Raision tunnelin rakentamissuunnittelu ja toteutus arviolta vuosina 2027–2030.

Lähivuosien merkittäviä tietunneleiden korvausinvestointeja ovat ainakin

  • Vuosaaren tietunneli, Helsinki: valmisteluvaiheessa ja korjausurakka arviolta 2025–2026
  • Fiskarin tunneli, Raasepori: valmisteluvaiheessa ja korjausurakka arviolta 2026

Tietunneleiden lähivuosien haasteita

Tunneleita suljetaan säännöllisesti esimerkiksi huoltojen ja tarkastusten takia. Joidenkin tietunne-leiden kiertoreitit eivät sovellu käytettäväksi ruuhka-aikana, talvella tai pitkäaikaisesti (esim. tun-nelin korvausinvestoinnin ajaksi). Useimmat tietunnelit ovat väylillä, joilla kulkee paljon liiken-nettä ja erityisesti raskasta liikennettä, mikä vaikeuttaa kiertoreittien käyttöä.

Tietunneleiden tarkkaa kuntoa tai korjausvelkaa ei tiedetä kaikkien tunneleiden osalta, joten tule-via korvausinvestointeja ei ole voitu ohjelmoida tietoperusteisesti. Väylävirasto, Fintraffic ja tun-neleita hallinnoivat ELY-keskukset kehittävät tunneleiden rakenteiden ja teknisten järjestelmien omaisuudenhallintaa pitkäjänteisesti yhdessä.