Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Siirry hakuun

Kiinteän verkon laajakaistaliittymät

Tilasto sisältää kaikki käytössä olevat laajakaistaliittymät, jotka ovat toteutettu muun kuin matkaviestinverkon kautta. Tiedot kerätään teleyrityksiltä kahdesti vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Selitteet

Kiinteän verkon laajakaistaliittymä on jollakin kiinteän verkon yhteystekniikalla toteutettu laajakaistaliittymä. Merkittävimmät tekniikat ovat kupari, valokuitu ja kaapelimodeemi.

Download-tiedonsiirtonopeus tarkoittaa sitä nopeutta, jolla tieto siirtyy verkosta käyttäjälle (download-nopeus eli saapuva tiedonsiirtonopeus).

Kupariliittymä on kiinteän puhelinverkon metallijohtimilla toteutettu laajakaistaliittymä.

FTTB-liittymä eli Fiber to the Building viittaa valokuitutekniikalla toteutettuun liittymään, jossa valokuitukaapelointi ulottuu vähintään tontilla sijaitsevaan rakennukseen. Näissä liittymissä kiinteistön sisäkaapelointi voi rajoittaa yhteysnopeutta.

FTTH-liittymä eli Fiber to the Home viittaa valokuitutekniikalla toteutettuun liittymään, jossa valokuitukaapelointi ulottuu huoneistoon tai toimitilaan asti.

Kaapelimodeemiliittymä on kaapelitelevisioverkon avulla toteutettu laajakaistaliittymä.

Muut liittymät sisältävät erilaisia radiotekniikan avulla toteutettuja langattomia ratkaisuja, jotka on tarkoitettu käytettäväksi pääosin kiinteässä sijaintipaikassa. Mukaan on laskettu myös sellaiset taloyhtiö- ja kiinteistöliittymät, joita ei ole voitu tilastoida muihin luokkiin.

Kotitalousasiakas on liittymäasiakas, jonka liittymän maksajana on yksityishenkilö (henkilötunnus).

Yritysasiakas on liittymäasiakas, jonka liittymän maksajana on yritys (y-tunnus).

Viestintäpalveluja koskevien tilastojen määritelmät