Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Siirry hakuun

Ilma-alusten törmäys maastoon tai vastaavat läheltä piti-tilanteet (CFIT/near-CFIT)

Tilannekatsauksessa tarkastellaan Ilma-alusten törmäyksiä maastoon ja vastaavien läheltä piti-tilanteiden syitä ja tapaustyyppejä. Tietoja päivitetään neljä kertaa vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Tilakuva Q3/2022

Kolmannella neljänneksellä raportoitiin 3 CFIT-tapausta, tai "near-CFIT"-tapausta. Määrä oli likimain vuosien 2013-2021 keskiarvon tasalla. Tapaukset eivät aiheuttaneet merkittäviä vaaratilanteita. Niissä oli kyse dronen törmäyksestä esteisiin, porrastuksen alituksesta esteisiin sekä GPWS-varoituksen aktivoitumisesta.

Koko vuonna tapauksia on raportoitu Q3 loppuun mennessä yhteensä 9. Määrä on hieman vuosien 2013-2021 keskiarvon (7) yläpuolella.
1 tapauksista luokiteltiin onnettomuudeksi ja 3 vakavaksi vaaratilanteeksi. Onnettomuustapauksessa yleisilmailukoneen telineet osuivat maastoon lentoonlähdössä ja sen laskutelineet irtosivat. Vauriot katsottiin niin merkittäviksi, että tapaus luokiteltiin onnettomuudeksi vaikka lentäjä saikin koneen tuotua laskuun toiselle lentoasemalle ilman henkilövahinkoja.

CFIT-tilanteisiin myötävaikuttavia tapaustyyppejä

CFIT-tilanteisiin mahdollisesti myötävaikuttavia seurattavia tapahtumia ovat esimerkiksi korkeusmittarin väärä paineasetus, estetietojen puutteellisuus ja virheet ja puutteet ilmailukartoissa. Lisäksi seurataan ilmoituksia ilma-aluksen maastovaroitusjärjestelmän (GPWS) varoituksista.

Kolmannella neljänneksellä näistä tapaustyypeistä hieman pidemmän aikavälin keskiarvon yläpuolella olivat ilmoitukset estetietojen puutteellisuudesta. Koko vuonna Q3 loppuun mennessä näitä tapauksia on raportoitu 24, eli selvästi vuosien 2013-2021 keskiarvoa (14) enemmän. Jo aiemmilla neljänneksillä oli nähtävissä estetietojen puutteellisuuteen liittyvien ilmoitusten määrän kasvua. 

Suurin osa näistä oli ilmoituksia puuttuvista lentoestevaloista korkeissa mastoissa, mutta useita ilmoituksia saatiin myös koskien lentoaseman läheisyydessä toimivan nosturin puomin nostoa liian korkealle ilman tarvittavaa lupaa.
 Traficomin sivuilta (Ulkoinen linkki) löytyy lisätietoa lentoesteistä ja niihin liittyvien lupien hakemisesta.