Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Siirry hakuun

Ilma-alusten törmäys maastoon tai vastaavat läheltä piti-tilanteet (CFIT/near-CFIT)

Tilannekatsauksessa tarkastellaan Ilma-alusten törmäyksiä maastoon ja vastaavien läheltä piti-tilanteiden syitä ja tapaustyyppejä. Tietoja päivitetään neljä kertaa vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Tilakuva 2022

Viime vuonna raportoitiin 10 CFIT-tapausta, tai "near-CFIT"-tapausta, eli tilannetta jossa ohjaajan hallinnassa oleva ilma-alus törmäsi maastoon tai esteeseen tai tapahtui läheltä piti-tilanne. Määrä oli hieman vuosien 2013-2021 keskiarvon (8,6) yläpuolella.
1 tapauksista luokiteltiin onnettomuudeksi ja 2 vakavaksi vaaratilanteeksi. Nämä määrät noudattelivat viime vuosien vastaavia lukemia. Onnettomuustapauksessa yleisilmailukoneen telineet osuivat maastoon lentoonlähdössä ja sen laskutelineet irtosivat. Vauriot katsottiin niin merkittäviksi, että tapaus luokiteltiin onnettomuudeksi vaikka lentäjä saikin koneen tuotua laskuun toiselle lentoasemalle ilman henkilövahinkoja.

Muissa viime vuoden CFIT-tapauksissa oli kyse esimerkiksi dronen törmäyksistä esteisiin, porrastuksen alituksesta esteisiin sekä GPWS-varoituksen aktivoitumisesta.

CFIT-tilanteisiin myötävaikuttavia tapaustyyppejä

CFIT-tilanteisiin mahdollisesti myötävaikuttavia seurattavia tapahtumia ovat esimerkiksi korkeusmittarin väärä paineasetus, estetietojen puutteellisuus ja virheet ja puutteet ilmailukartoissa. Lisäksi seurataan ilmoituksia ilma-aluksen maastovaroitusjärjestelmän (GPWS) varoituksista.

Muiden tapahtumatyyppien määrät olivat viime vuonna likimain pidemmän aikavälin keskiarvon tasalla.

Keskiarvon (19,3) yläpuolella olivat ilmoitukset estetietojen puutteellisuudesta (34).
Suurin osa näistä oli ilmoituksia puuttuvista lentoestevaloista korkeissa mastoissa, mutta useita ilmoituksia saatiin myös koskien lentoaseman läheisyydessä toimivan nosturin puomin nostoa liian korkealle ilman tarvittavaa lupaa.
 Traficomin sivuilta (Ulkoinen linkki) löytyy lisätietoa lentoesteistä ja niihin liittyvien lupien hakemisesta. Vuoden 2023 alussa Traficom lähetti kuntien rakennusvalvonnoille kirjeen, jossa pyydettiin muistuttamaan rakentajia lentoestelupatarpeen selvittämisestä sekä rakennettavan kohteen että rakentamiseen tarvittavien nostureiden osalta.