Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Valikko

Tilastossa kuvataan HD-virittimellä varustettujen vastaanottimien yleistymistä eri jakeluverkkoja käyttävissä kotitalouksissa. Selvitys tehdään neljä kertaa vuodessa. Tiedot perustuvat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sekä liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) yhdessä teettämään selvitykseen.

Antennitelevisioverkossa siirrytään lähivuosina käyttämään pelkästään DVB-T2-lähetystekniikkaa, joka mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-lähetykset. Kaapeli-tv-verkoissa HD-lähetyksiä on ollut jo pidemmän ajan. 

Teräväpiirtotasoisen kuvan vastaanottamiseen tarvitaan televisio tai digiboksi, jossa on HD-viritin. Osana DVB-T2-siirtymähanketta Traficom ja LVM ovat teettäneet vuodesta 2015 lähtien selvitystä kotitalouksien HD-valmiudesta. Luvut kuvaavat niiden kotitalouksien osuutta kunkin lähetysverkon osalta, joilla on vähintään yksi HD-vastaanottoon soveltuva televisio tai digiboksi.

 

Selitteet

Antennitelevisioverkko, antennijakelu Televisiolähetysten jakaminen maanpäällisen (terrestrial) jakeluverkon välityksellä. Noin puolet suomalaisista tv-talouksista vastaanottaa tv-lähetykset antenni-tv-verkon välityksellä. Myös vapaa-ajan asunnoilla yleinen tv-lähetysten vastaanottotapa. Perustasoiset eli SD-lähetykset jaetaan DVB-T-tekniikalla. DVB-T2-tekniikalla voidaan jakaa myös teräväpiirtotasoisia eli HD-lähetyksiä.

Digiboksi, digisovitin Digiboksi tai digitaaliseen televisioon sisäänrakennettu sovitin. Antenni-, kaapeli- ja satelliittitalouksia varten tarvitaan erilaiset digisovittimet. DVB-T2 soveltuu antenni-tv-verkon lähetyksiin, DVB-C/MPEG4 kaapeli-tv-verkon lähetyksiin ja DVB-S2 lähetyksiin satelliittijakelun välityksellä.

DVB-T2 Antennitelevisioverkossa käytettävä lähetystekniikka, jolla mahdollistaa myös HD-lähetykset. Korvaa lähivuosina sen rinnalla nyt käytetyn DVB-T-lähetystekniikan. Edellyttää toimiakseen DVB-T2-virittimen televisiossa tai digiboksissa.

HD eli teräväpiirto High Definition eli teräväpiirto. HD:llä tarkoitetaan perustasoista digitaalista televisiokuvaa huomattavasti parempaa, terävämpää kuvaa.

IPTV Lyhenne, jota käytetään laajakaistaoperaattorin tarjoamasta palvelusta, jolloin TV-lähetyksen siirtotienä toimii laajakaistaverkko (IPTV).

Kaapelitelevisioverkko, kaapelijakelu Televisiolähetysten jakaminen kaapeli-tv-verkon (cable) välityksellä. Noin puolet suomalaisista tv-talouksista vastaanottaa tv-lähetykset kaapeli-tv-verkon välityksellä. Kaapeli-tv-verkossa tv-lähetykset jaetaan DVB-C-tekniikalla.

Satelliittilähetykset, satelliittijakelu Televisiolähetysten välittäminen satelliittijakelussa. Suomalaisista tv-talouksista vain muutama prosentti vastaanottaa tv-lähetyksiä satelliittijakelun kautta. Satelliittijakelu on yleensä antenni- ja kaapelijakelua täydentävä tapa vastaanottaa tv-lähetyksiä. HD-sisältöjen jakeluun satelliitin välityksellä käytetään DVB-S2-tekniikkaa.

TV-mittaripaneeli Finnpanel Oy:n ylläpitämään tv-mittaripaneeliin kuuluu noin 1000 kotitaloutta siten, että ne edustavat TV-talouksia Suomessa. Paneelitaloudet valitaan TV-taloudet Suomessa -kirjekyselyn pohjalta.

Viestintäpalveluja koskevien tilastojen määritelmät