Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Valikko

Mittarilla seurataan tavaraliikenteen täsmällisyyden kehitystä. Mittari perustuu Fintrafficin Digitraffic-palvelun dataan sekä Väyläviraston raportointijärjestelmän tietoihin. Mittarin tiedon tuottamisesta vastaa Väylävirasto.

ARVIO VIIMEISIMMÄSTÄ KEHITYKSESTÄ

Liikenne 12 -suunnitelman tavoitteiden kannalta ei merkittävää muutosta kehityksessä

Tavaraliikenteen täsmällisyys on ollut viime vuodet pääasiassa hyvällä tasolla. Tavaraliikenteessä on tapahtunut merkittäviä muutoksia Venäjän liikenteen hiivuttua. Tästä johtuen nykytilanne ei ole täysin vertailukelpoinen aiempiin vuosiin nähden.  Tavaraliikenteen täsmällisyys kuitenkin oli ennätyksellisen hyvä vuonna 2023. Alkuvuosi 2024 on ollut hieman haasteellisempi sääolosuhteista johtuen, mutta helmikuun jälkeen täsmällisyys on ollut taas hyvällä tasolla.

Täsmällisyys tavaraliikenteessä kertoo niiden junien prosenttiosuuden, jotka ovat saapuneet määräasemalleen aikataulustaan enintään 15 minuuttia myöhässä. Tavaraliikenteen täsmällisyys on viime vuodet ollut hyvällä tasolla. Haastavat talviolosuhteet näkyvät tyypillisesti eniten tavaraliikenteen täsmällisyydessä. Pandemiatilanne ei juurikaan vaikuttanut tavaraliikenteen täsmällisyystilanteeseen. 

Vuoden 2021, sekä alkuvuoden 2022, täsmällisyydet olivat hieman heikompia pääasiassa hankalista talviolosuhteista johtuen. Venäjän hyökkäyssodasta johtuen tavaraliikenteessä on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Näin ollen nykytilanne ei ole täysin vertailukelpoinen aiempiin vuosiin. Tavaraliikenteen täsmällisyys oli erinomaisella tasolla vuonna 2023. Tämä kertoo toisaalta siitä, että hyvin vähäiseksi hiipunut itärajan liikenne on ollut muuta tavaraliikennettä häiriöherkempää, mutta myös siitä, että rataverkko ja liikenne ovat pystyneet sopeutumaan merkittäviin kuljetusvirtojen muutoksiin. Myös tavaraliikenteen osalta alkuvuosi 2024 on ollut haastavampi, sääolosuhteista johtuen. Maalis-huhtikuussa tilanne on ollut taas parempi.

Tavaraliikenteen osalta ei ole yleisesti seurattu radanpidon vuoksi myöhästyneiden junien laskennallista osuutta. Tavaraliikenteen seuranta poikkeaa matkustajaliikenteen seurannasta myös siten, että peruttuja junia ei huomioida täsmällisyydessä. Yleisesti voidaan kuitenkin todeta, että radanpidon vastuulla olevien myöhästymisten suhteellinen osuus kaikista myöhästymisistä on ollut melko vakio viime vuosina. Vuonna 2022 osuus oli hieman isompi. Tilapäiset nopeusrajoitukset sekä sähkörata- ja tietoliikenneviat aiheuttivat hieman aiempaa enemmän myöhästymisiä. Radanpidon osuuden kasvuun vaikutti kuitenkin enemmän kaikkien muiden myöhästymisten selkeä väheneminen.  

Radanpidon osuus tavaraliikenteen myöhästymisistä on selvästi pienempi kuin matkustajaliikenteessä, sillä selkeästi merkittävin osuus tavaraliikenteen myöhästymisistä liittyy junanmuodostukseen ja muihin junan lähtöön liittyviin tekijöihin. Vuosi 2023 oli hyvä niin radanpidon kuin kaikkien muidenkin tekijöiden näkökulmasta. Radanpidon vastuulla olevien myöhästymisten suhteellinen osuus kaikista myöhästymisistä pieneni. Koska myös kaikki muut myöhästymiset vähenivät, radanpidon osuus oli edelleen hieman suurempi kuin ennen vuotta 2022. Vaikka alkuvuosi 2024 on ollut yleisesti haasteellisempi, niin radanpidon vastuulla olevien myöhästymisten suhteellinen osuus on ollut maltillinen tavaraliikenteen osalta.