Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Valikko

Lentoliikenteen kuljetusmäärät

Tilannekuvassa tarkastellaan lentoliikenteen kuljetusmääriä ja -suoritteita. Tilannekuvaa päivitetään lähtökohtaisesti kerran vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Tiedot ovat osa liikennepalveluiden tilannekuvaa.

Lentoliikenteen kuljetusmäärät ovat aikaisempina vuosina vaihdelleet 140–235 000 tonnin välillä. Lentoliikenteen kuljetusmääristä suurin osa on kansainvälisiä kuljetuksia ja erilaisia rahtikuljetuksia. Postikuljetusten osuus lentokuljetuksista on ollut laskusuunnassa ja viime vuosina sen osuus on painunut alle yhden prosentin. Helsinki-Vantaan lentoaseman osuus Suomen lentorahdista on lähes 100 %. Usealla lentoasemalla oli pieniä määriä lentorahtia, Turun lentoaseman osuus koko lentorahdista on viime vuosina vaihdellut vajaasta prosentista reiluun kahteen prosenttiin.

Koronaviruspandemia vähensi lentoliikennettä merkittävästi. Lentoliikenteen tavaraliikenteestä suuri osa kulkee matkustajalennoilla ruumassa, minkä takia myös rahdin ja postin määrää väheni lähes 40 prosenttia vuodesta 2019 vuoteen 2020. Kuljetusmäärät kuitenkin kasvoivat vuonna 2021 yli 20 prosenttia. Lentorahtiin korona ei yhtä merkittävästi vaikuttanut kuin matkustajaliikenteeseen ja osin lentorahdin ansiosta joitakin reittejä pystyttiin pitämään auki myös tilanteessa, joissa matkustajamäärät olivat laskeneet.

Venäjän hyökkäyssodan takia Venäjä on sulkenut ilmatilansa muun muassa suomalaisilta lentoyhtiöiltä, mikä on kaventanut etenkin Finnairin kilpailuetua Aasian ja Pohjois-Euroopan välisillä lennoilla. Aasian lentojen siirtomatkustajien väheneminen heijastuu myös Euroopan reitteihin ja niiden palvelutasoon. Tällä on osaltaan vaikutuksia lentoliikenteen kuljetusmääriin. Finavian tilastojen mukaan kuljetusmäärät kasvoivat vuonna 2023 reilun prosentin edelliseen vuoteen verrattuna, mutta edelleen ollaan noin 25 prosenttia jäljessä vuoden 2019 kuljetusmääristä.

Suomessa ei tehdä virallisia lentoliikenteen ennusteita. Eurocontrol tuottaa yleisiä ennusteita lentoliikenteen määristä, joista tuorein seitsemän vuoden ennuste julkaistiin keväällä 2023. Sen mukaan perusennusteessa Euroopassa saavutetaan vuoden 2019 lentoliikenteen määrät arviolta vuonna 2025, jonka jälkeen vuosikasvu on noin 1,5 prosenttia. Ennusteessa on myös maakohtaiset ennusteet. Perusennusteessa lentoliikenteen määrät kasvaisivat Suomessa vuosina 2022–2029 vajaat 40 prosenttia, matalan kasvun ennusteessa reilut 20 prosenttia ja korkean kasvun ennusteessa yli 50 prosenttia. Perusennusteen mukaisella kasvulla vuoden 2019 lentoliikenteen määrät saavutettaisiin vuosien 2029–2030 aikana.

Lentoliikenteen kehitykseen vaikuttavat monet asiat. Eurocontrol mainitsee niistä ennusteessaan mm. talouskehityksen epävarmuuden, inflaatio- ja polttoaineiden hintakehitykset, ympäristöasiat (mm. päästökaupan kiristyminen), geopoliittisen tilanteen muutokset ja muut yllättävät tapahtumat (esim. luonnonkatastrofit).