Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Siirry hakuun

Lentoliikenteen kuljetusmäärät

Tilannekuvassa tarkastellaan lentoliikenteen kuljetusmääriä ja -suoritteita. Tilannekuvaa päivitetään lähtökohtaisesti kerran vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Tiedot ovat osa liikennepalveluiden tilannekuvaa.

Lentoliikenteen kuljetusmäärät ovat aikaisempina vuosina vaihdelleet 140–235 000 tonnin välillä. Lentoliikenteen kuljetusmääristä suurin osa oli kansainvälisiä kuljetuksia ja erilaisia rahtikuljetuksia. Postikuljetusten osuus lentokuljetuksista oli noin kaksi prosenttia. Helsinki-Vantaan lentoaseman osuus Suomen lentorahdista oli lähes 100 %. Usealla lentoasemalla oli pieniä määriä lentorahtia, Turun lentoaseman osuus koko lentorahdista oli noin puolitoista prosenttia.

Koronaviruspandemia vähensi lentoliikennettä merkittävästi. Lentoliikenteen tavaraliikenteestä suuri osa kulkee matkustajalennoilla ruumassa, minkä takia myös rahdin ja postin määrää väheni lähes 40 prosenttia vuodesta 2019 vuoteen 2020. Kuljetusmäärät ovat kuitenkin taas nousseet vuonna 2021 yli 20 prosenttia noin 179 000 tonniin. Lentorahtiin korona ei yhtä merkittävästi vaikuttanut kuin matkustajaliikenteeseen ja osin lentorahdin ansiosta joitakin reittejä on voitu pitää auki myös tilanteessa, joissa matkustajamäärät ovat laskeneet.

Venäjän hyökkäyssodan takia Venäjä on sulkenut ilmatilansa muun muassa suomalaisilta lentoyhtiöiltä, mikä on kaventanut etenkin Finnairin kilpailuetua Aasian ja Pohjois-Euroopan välisillä lennoilla. Aasian lentojen siirtomatkustajien väheneminen heijastuu myös Euroopan reitteihin ja niiden palvelutasoon. Tällä on osaltaan vaikutuksia lentoliikenteen kuljetusmääriin. Tilastokeskuksen tilastojen mukaan vuonna 2022 tammi-elokuun aikana rahdin ja postin yhteenlasketut kuljetusmäärät ovat lähes samalla tasolla vuoden 2021 vastaaviin määriin verrattuna. Venäjän hyökkäyssodan jälkeen yhteenlasketut kuljetusmäärät maalis-elokuussa ovat noin 10 prosenttia pienemmät edelliseen vuoteen verrattuna.

Suomessa ei tehdä virallisia lentoliikenteen ennusteita. Eurocontrol tuottaa yleisiä ennusteita lentoliikenteen määristä, joista tuorein pitkän aikavälin skenaarioihin perustuvat ennusteet on julkistettu huhtikuussa 2022. Ennusteessa on huomioitu Covid-19 pandemia, mutta Venäjän hyökkäyssodan osalta on arvioitu ainoastaan, että sen vaikutukset painottuvat mieluummin keskipitkälle kuin pitkälle aikavälille. Skenaariosta riippuen lentoliikenteen määrän ennustetaan kasvavan vuosina 2019–2050 19–76 prosenttia.