Lentoliikenteen järjestäminen, rahoitus ja koronapandemian vaikutus

Tilannekuvassa esitetään kotimaan lentoliikenteen toteuttamistavat ja siihen liittyvä julkinen rahoitus. Tilannekuvaa päivitetään kerran vuodessa. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Tiedot ovat osa liikennepalveluiden tilannekuvaa.

Ennen koronapandemiaa kotimaan lentoliikenne perustui lähes kokonaan markkinaehtoiseen liikenteeseen. Valtio on useamman vuoden ajan ostanut ainoastaan säännöllistä lentoliikennettä yhdessä Savonlinnan kaupungin kanssa Helsinki–Savonlinna-välille. Valtion maksuosuus on ollut noin 1 miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi Porin kaupunki on ostanut itse lentoliikennettä Helsinki–Pori-välille. 

Koronapandemian vuoksi Traficom osti vuoden 2021 keväästä vuoden 2021 loppuun asti säännöllistä lentoliikennettä viidelle maakuntakentälle Helsingin ja Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemi-Tornion sekä Kokkola-Pietarsaaren lentoasemien välille. Hankinnan arvo oli 13,8 miljoonaa euroa. Lisäksi lentäminen jatkui Savonlinnaan valtion ja kaupungin puoliksi rahoittamalla sopimuksella 1.10.2021 alkaen jatkuen vuoden 2024 loppuun asti. Sopimuksen arvo on noin 5,7 miljoonaa euroa.

Viisi muuta maakuntakaupunkia on nyt kilpailutettu 14.8.2022 asti. Seuraavalle sopimuskaudella on 17 miljoonan euron rahoitus, ja kilpailutus alkaa kevään aikana. Sopimus tehdään marraskuun alusta 2022 heinäkuun 2023 loppuun.