Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Siirry hakuun

TV:n ääni- ja tekstityspalvelun toteutuminen

Tilasto kuvaa tv-ohjelmien ääni- ja tekstityspalveluihin liittyvien velvoitteiden täyttymistä. Tiedot kerätään kerran vuodessa valvottavilta tv-toimijoilta. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Ääni- ja tekstityspalvelu tulee liittää tiettyyn osuuteen kunkin kanavan ohjelmista ja ne lasketaan osuuksina kanavan vuosittaisesta ohjelmatuntien määrästä. Ääni- ja tekstityspalveluiden valvonta ja tilastointi laajenevat käsittämään myös tilausohjelmapalvelut vuoden 2021 alusta lähtien.

Ääni- ja tekstityspalvelujen toteutuminen 2020

Ääni- ja tekstityspalveluvelvoite koskee kaikkia YLE:n televisiokanavia sekä MTV3-kanavaa ja Nelosta. YLE:n on toteutettava ääni- ja tekstityspalvelu kaikkiin ääni- ja tekstitysvelvoitteen alaisiin ohjelmatunteihin. MTV3:n ja Nelosen on toteutettava ääni- ja tekstityspalvelu 75 %:ssa tämän velvoitteen alaisista ohjelmatunneista. Äänipalvelun osalta velvoite koskee vieraskielisiä käännöstekstitettyjä ohjelmia. Tekstitysvelvoite koskee suomen- tai ruotsinkielisiä ohjelmia. Kumpikaan velvoite ei kuitenkaan koske suorana lähetyksenä lähetettäviä musiikkiesityksiä ja urheiluohjelmia.

Ääni- ja tekstityspalvelun osuuksista yksi kolmasosa ohjelmatunneista voidaan toteuttaa televisiotoiminnan harjoittajan tilausohjelmapalvelussa. Alla olevassa taulukossa näkyvät sinisellä televisiolähetyksissä toteutetut tekstityspalvelut ja keltaisella ne tilausohjelmapalveluissa tekstitetyt ohjelmatunnit, jotka on hyväksytty televisiolähetysten tekstityspalveluosuuksiin.

Televisiossa esitettävien suorien lähetysten tekstityspalvelu voidaan toimittaa uusintalähetyksen yhteydessä. Tämä uusinta, jossa tekstityspalvelu on, on lähetettävä yleisön kannalta tarkoituksenmukaisena lähetysaikana vuorokauden kuluessa suorasta lähetyksestä.

Vihreällä rivillä on laskettu yhteen sinisten rivien ja keltaisen rivin tekstitetyt ohjelmatunnit.

Kuvan taulukossa esitetty ääni ja tekstityspalveluiden osuudet lähetyksissä.

Selitteet

Tekstityspalvelun määrää laskettaessa ohjelmatunteihin lasketaan suomen- ja ruotsinkieliset ohjelmat lukuun ottamatta suorana lähetyksenä lähetettäviä musiikkiesityksiä sekä suorana lähetyksenä lähetettäviä urheiluohjelmia.

Äänipalvelun määrää laskettaessa ohjelmatunteihin lasketaan muut kuin suomen- ja ruotsinkieliset ohjelmat lukuun ottamatta suorana lähetyksenä lähetettäviä musiikkiesityksiä sekä suorana lähetyksenä lähetettäviä urheiluohjelmia.