Etusivu: Tieto Traficom
Etusivu: Tieto Traficom
Siirry hakuun

Ensirekisteröidyt henkilöautot käyttövoimittain

Tilannekuvassa seurataan ensirekisteröityjä henkilöautoja käyttövoimittain. Tiedon tuottamisesta vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Manner-Suomessa ensirekisteröitiin tammi-joulukuussa 2022 kaikkiaan 81 676 henkilöautoa, mikä on 17 % vähemmän kuin vuonna 2021 vastaavana ajankohtana. Tammi-joulukuussa 2022 ensirekisteröidyt henkilöautot jakautuivat käyttövoimittain seuraavasti:

Vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus ensirekisteröidyistä henkilöautoista

Suomen kansallisessa ohjelmassa koskien liikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluverkkoa (Ulkoinen linkki) esitetään, että kaikki Suomessa myytävät uudet autot olisivat vaihtoehtoisten käyttövoimien hyödyntämiseen soveltuvia jo vuonna 2030. Vuoden 2025 tavoitteena on 50 prosentin osuus eli puolet kaikista uusista henkilö- ja pakettiautoista. Vuoden 2020 välitavoitteena oli 20 prosentin osuus, mikä henkilöautojen osalta toteutui. Tavoitteeseen lasketaan mukaan autot, jotka voivat hyödyntää käyttövoimanaan joko sähköä, vetyä, maa-/biokaasua ja/tai nestemäisiä biopolttoaineita myös korkeina pitoisuuksina.

Fossiilittoman liikenteen tiekartassa on puolestaan esitetty tavoitteena, että nolla- ja vähäpäästöisten uusien teknologioiden (täyssähköautot, ladattavat hybridit, kaasuautot ja polttokennoautot) osuus uusista myytävistä henkilöautoista kasvaa mahdollisimman lähelle sataa prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Alla vaihtoehtoisiin käyttövoimiin on laskettu täyssähköautot, ladattavat hybridit, maa-/biokaasulla toimivat autot ja korkeaseosetanoliautot (flexfuel). Uusien flexfuel-autojen myynti on tosin loppunut käytännössä kokonaan. Vaihtoehtoisia käyttövoimia on muitakin, esimerkiksi uusiutuva diesel, mutta sitä ei ole huomioitu tässä, koska se ei vaadi uutta ajoneuvokalustoa. 

Tammi-joulukuussa 2022 ensirekisteröitiin 31 320 vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivaa henkilöautoa. Nämä jakautuivat 14 530 täyssähköautoon, 16 168 ladattavaan hybridiin ja 595 kaasuautoon. Vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus kaikista henkilöautojen ensirekisteröinneistä oli 38 %.

Vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivien osuus kaikista henkilöautojen ensirekisteröinneistä on Suomessa kasvanut reilusti viime vuosina. Vuonna 2021 vaihtoehtoisilla käyttövoimilla (tässä sähkö, ladattavat hybridit, maa-/biokaasu ja flexfuel) toimivien osuus kaikista henkilöautojen ensirekisteröinneistä oli noin 32 %. Vuonna 2020 vastaava osuus oli noin 20 %, vuonna 2019 noin 9 % ja vuonna 2018 noin 6 %.